Начало / Автори / Джоан Роулинг за новата си книга

Джоан Роулинг за новата си книга

„The Casual Vacancy” – новата книга на Джоан Роулинг, ще излезе в четвъртък. Творбата се чака с огромен интерес – вече са направени над 1 милион предварителни поръчки. Книгата е първата за възрастни от авторката на поредицата за Хари Потър. По всичко личи, че независимо от това колко добра е, тя ще се превърне в бестселър.

Ролинг проведе обширен разговор с „Гардиън”, в който коментира новия си роман. Части от него са публикувани в thebookseller.com.

Писателката се разбрала с „Little, Brown” да публикуват следваща й книга още преди години, без да им казва за идеята си. „Знаех, че в момента, в който приключа книгата, ще стане като търг. И накрая ще я издаде този, който има най-дебел портфейл, който е отворил само защото съм написала за Хари Потър. Не исках да се получава така”, коментира Роулинг.

Действието в произведението се развива в английския град Пагфорд, където градският ръководител Бари Феърбрадър умира и настава война за неговото овакантено място. Друг централен персонаж е Тери Уийдън – „проститутка, пристрастена към наркотиците и подложена насилие през целия си живот. Тя се опитва да се измъкне от калта, за да не вземат социалните служби 3-годишния й Роби. Тя има и по-голяма дъщеря – Кристъл, която се опитва да й помогне. Кристъл обаче е човек, който трудно контролира себе си”.

Джоан Роулинг говори и за несигурността й да напише нова книга след серията за Хари Потър. „Всеки в моята ситуация би се чувствал по същия начин. Реших да покажа какво съм направила. В крайна сметка, какво толкова може да се случи – всички да кажат, че не се е получило и че трябва да се придържам към книги за деца. Това мога да го понеса. Няма да празнувам, естествено, но ще го преживея”.

Роулинг каза още, че идеята за „The Casual Vacancy” се е родила, докато тя е била на борда на самолет. Тогава е обикаляла САЩ да промотира последната част за Хари Потър – „Хари Потър и Даровете на смъртта”.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …