Начало / България / Непознати детски творби на Яна Язова са събрани в „Таралеж се жени”

Непознати детски творби на Яна Язова са събрани в „Таралеж се жени”

Нова книга на трагично загиналата талантлива българска писателска Яна Язова излезе на книжния пазар.  „Таралеж се жени”  съдържа непознати от десетилетия текстове за малчугани, засягащи теми като героизма и вярата в Бог. Книгата е публикувана с клеймото на „Изток-Запад” и е посветена на 100-годишнината от рождението на Язова.

Макар и за деца, издаването на тези творби до голяма степен бива възпрепятствано по време на социализма, тъй като в тях Язова засяга теми като героизма, вярата в Бог и др. недопустими по това време идеи. „Таралеж се жени” е богата на илюстрации книга, а във втория й раздел (освен стихове за известни български личности) има и интересни, образователни примери, обясняващи как едно дете би могло да нарисува бързо и лесно всяка от тези личности.

Творби са писани в периода 1937-1943 г., които до този момент не са издавани в книга. Изключение правят само разказите, включени в сборника „Герой” и книжката „Лица в черти, във стихове и колелца”, които излизат едновременно през 1941 г.

Люба Ганчева, по-известна днес като Яна Язова (1912-1974), е една от най-обсъжданите личности в българската литературна история. Едни я харесват, други – не, а трети я смятат за велика, но независимо от всичките „за” и „против” едно е сигурно: името й заслужава да се помни. Язова написва първото си стихотворение, когато е едва на седем години. В периода 1930-1944 г. тя е на върха на своята слава и е постоянен обект на внимание от страна на пресата. След 9-ти септември 1944 г. тя отказва да вземе участие в новия, продиктуван от режима ред и изчезва от списъка на литературните творци. След заличаването на името на Язова от родния литературен пейзаж тя е принудена да живее и работи в изолация. Нейните творби остават неиздадени до края на 80-те години на миналия век – в периода 1987-1989 г. излиза посмъртно трилогията й „Балкани” – романите „Левски”, „Бенковски” и „Шипка”.

„Таралеж се жени“ тук

Книгите на Яна Язова тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …