Начало / Автори / Сър Голдинг – „Повелителят на мухите”

Сър Голдинг – „Повелителят на мухите”

Сър Уилям Джералд Голдинг е английски писател, носител на Нобелова награда за литература за 1983 г. и „Букър” за 1980 г. Световна известност му носи романът „Повелителят на мухите” – считан за едно от водещите произведения на световната литература през ХХ в.

Голдинг е роден на днешния ден, 19 септември, 1911г. в Сейнт Кълъмб Мейнър, което е в рамките на град Нюкий, Корнуол.
Започва да пише още на седем години. Корнуолските му корени са рядко споменавани, но в младите си години научава характерния корнски език. Баща му бил преподавател в местното училище и интелектуалец с радикални възгледи по отношение на политиката, както и силно вярващ в науката.

Семейството се мести в Марлборо, където Голдинг посещава местното училище. По-късно (1930) започва следването си на естествени науки и английски език в

Оксфордския университет. Първата му книга — стихосбирка, излиза година преди получаването на бакалавърска степен по изкуства.
Жени се за Ан Брукфийлд  през 1939 г. Има две деца.Преподава английски език и философия в Сейлсбъри.

По време на Втората световна война Голдинг служи на Британската кралската флота и участва в потопяването на германския боен кораб „Бисмарк”. Участва и в десанта на Нормандия. След края на войната се завръща към преподаването и писането.

През 1954 г. е публикуван „Повелителят на мухите“ – алегоричен роман, разказ за група от млади момчета, които са изхвърлени на безлюден остров и трябва да договорят социалните проблеми на сътрудничество и самоуправление.

При излизането си книгата не прави впечатление на критиката и публиката, но по-късно се превръща в тотален бестселър, а славата спохожда Голдинг.

Заглавието на книга идва от името на Велзевул – демон, почитан в Близкия изток. В превод името означава „принцът на демоните”, или „принцът на мухите”.

Романът има две филмови адаптации.

През 1988 г. кралица Елизабет ІІ посвещава Уилям Голдинг в рицарство. Писателят умира на 19 юни 1993 г.

„Повелителят на мухите“ тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225048_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 септември – 20 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Танцувай с мен от Сюзън Елизабет Филипс 2. Живот в скалите от …