Начало / Автори / Сър Голдинг – „Повелителят на мухите”

Сър Голдинг – „Повелителят на мухите”

Сър Уилям Джералд Голдинг е английски писател, носител на Нобелова награда за литература за 1983 г. и „Букър” за 1980 г. Световна известност му носи романът „Повелителят на мухите” – считан за едно от водещите произведения на световната литература през ХХ в.

Голдинг е роден на днешния ден, 19 септември, 1911г. в Сейнт Кълъмб Мейнър, което е в рамките на град Нюкий, Корнуол.
Започва да пише още на седем години. Корнуолските му корени са рядко споменавани, но в младите си години научава характерния корнски език. Баща му бил преподавател в местното училище и интелектуалец с радикални възгледи по отношение на политиката, както и силно вярващ в науката.

Семейството се мести в Марлборо, където Голдинг посещава местното училище. По-късно (1930) започва следването си на естествени науки и английски език в

Оксфордския университет. Първата му книга — стихосбирка, излиза година преди получаването на бакалавърска степен по изкуства.
Жени се за Ан Брукфийлд  през 1939 г. Има две деца.Преподава английски език и философия в Сейлсбъри.

По време на Втората световна война Голдинг служи на Британската кралската флота и участва в потопяването на германския боен кораб „Бисмарк”. Участва и в десанта на Нормандия. След края на войната се завръща към преподаването и писането.

През 1954 г. е публикуван „Повелителят на мухите“ – алегоричен роман, разказ за група от млади момчета, които са изхвърлени на безлюден остров и трябва да договорят социалните проблеми на сътрудничество и самоуправление.

При излизането си книгата не прави впечатление на критиката и публиката, но по-късно се превръща в тотален бестселър, а славата спохожда Голдинг.

Заглавието на книга идва от името на Велзевул – демон, почитан в Близкия изток. В превод името означава „принцът на демоните”, или „принцът на мухите”.

Романът има две филмови адаптации.

През 1988 г. кралица Елизабет ІІ посвещава Уилям Голдинг в рицарство. Писателят умира на 19 юни 1993 г.

„Повелителят на мухите“ тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …