Начало / Свят / Салман Рушди: „Сатанински строфи” трудно ще бъде публикувана сега”

Салман Рушди: „Сатанински строфи” трудно ще бъде публикувана сега”

Саман Рушди е на мнение, че неговата най-известна книга – „Сатанински строфи”, трудно ще бъде публикувана сега, съобщи британския вестник „Телеграф”. Причината е „климатът на страх, който съществува”, твърди самият писател. Рушди даде пример с „Канал 4” към „Би Би Си”, които скоро отмени предаване за историята на Исляма, от съображения за безопасност.

Сатанински строфи” излезе през 1988 г. Тогава иранският диктатор Хомейни поиска главата на автора. Това принуди писателя да живее години наред в нелегалност. Рушди споделя, че много от хората, които първоначално са били против произведението му, вече не са така лошо настроени. „Някои изглежда разбраха аргумента за свободата на словото. Ако те имат право да казват какво чувстват, не трябва да пречат и на други да го правят”.

Докато правеше това изказване, наградата за неговото убийство беше увеличена с 500 000 долара и е вече 3,3 млн. долара. Това стана ясно от комюнике на Хасан Саней – ръководител на „Фондацията на 15 хордад“ (трети месец от пролетта в иранския календар), разпространено от иранските агенции „Фарс”, „Мехр” и „Исна” и цитирано от bgnes.com

Утре на англоезичния пазар излизат мемоарите на Салман Рушди, „Joseph Anton: A Memoir”. Псевдонимът е вдъхновен от любимите писатели на автора – Джоузеф Конрад и Антон Чехов.

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Роден е през 1947 г. Известен е като противник на религиозния фанатизъм. Други известни негови произведения са „Земята под нейните нозе”, „Срам”, „Среднощни деца” и др.

Свързани заглавия
Салман Рушди: Всяка книга те учи как да пишеш
Излезе филмът по „Среднощни деца”, лентата няма да бъде разпространявана в Индия
Салман Рушди е мишена в иранска видео игра

Книги от Салман Рушди тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229239_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (14 юни – 20 юни)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Съседи от Даниел Стийл 2. Нощна музика от Джоджо Мойс 3. Мисия …