Начало / Любопитно / “Без токчета” от Франческа Ланчини (ревю)

“Без токчета” от Франческа Ланчини (ревю)

Людмила ЕЛЕНКОВА

Удоволствие е да се  види как една жена употребява интелекта си. Знаем как тя може да използва тялото си, а целостта обикновено е за сметка ту на едно, ту на друго.
Романът  “Без токчета” стъпва смело на подиума на женската суета и я превръща в литература, крачейки обиграно, дръзко и елегантно.

Да пише за мода днес може всеки. Това обикновено е един гримиран със суперлативи пиар, в  цветове – преобладаващо жълто и розово. Но да свалиш  от пиедестала образ, който индустрията налага , значи да го превърнеш в несъвършен, чувствителен и мислещ, да му дадеш човещина.

Франческа Ланчини прави точно това – изправя пред огледалото кривата ни представа за жената – модел, а с това и собствените ни проекции – да бъдем такива, да се учим да  позираме.

Няма нужда. Това е посланието на сваления дрескод “без токчета”. Не принизяване, а оголване на същността демонстрира целия път на героинята й – от Милано през Маями до Барселона. Той е и път навътре, осеян с трънливи спомени за двама мъже, с горчива ирония  към непоклатимото италианско семейство, с великолепни цитати на книги и автори, въобще с целия живот, пред който трябва да дефилира една млада жена.
Преди честно да каже на края ”само да знаех откъде да започна”.

“Без токчета” от Франческа Ланчини тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Аталанта_корица

Магьосникът Джани Родари с непревеждан досега роман

По книжарниците вече можете да откриете луксозното илюстровано издание „Аталанта“– неиздаван досега роман от италианския …