Начало / Свят / Мат Бисонет, автор на „Нелек ден“: Дърпането на спусъка е лесно

Мат Бисонет, автор на „Нелек ден“: Дърпането на спусъка е лесно

Мат Бисонет  – автор на „Нелек ден: разказ от първа ръка за мисията, която уби Осама бин Ладен” даде първото си интервю. Морският „тюлен”, който използва псевдонима Марк Оуен, беше интервюиран от американската телевизионна мрежа CBS, съобщава Би Би Си, съобщи news.bg

Автобиографичната книга Бисонет предизвика много дебати, а Пентагонът реагира остро на издаването на „Нелек ден“, в която се описва в детайли от операцията по ликвидирането на лидера на Ал-Кайда. Американското министерство на отбраната заяви, че може да съди Мат Бисонет  за разкриване на военни тайни.

Пред медията авторът повтори твърденията си от книгата, че Бин Ладен е бил застрелян веднага щом е излязъл от спалнята си, противно на официалната версия за събитията около ликвидирането му.

В интервюто той защити твърденията си за начина, по който е убит Бин Ладен.

След първия изстрел Бин Ладен все още се е движел и отново е бил прострелян, когато „тюлените” влезли в стаята
„[Тюлените] не можеха да видят ръцете му. Така че, той би могъл да държи нещо. Можеше да има ръчна граната или нещо под гърдите си“, каза Бисонет.
Според официалната версия той е бил застрелян едва, след като се е шмугнал обратно в спалнята, поради опасения, че може да вземе оръжие.

Бисонет съобщи и че е имал наскоро среща с президента Обама, на която бившият морски тюлен е отказал да му съобщи кой точно от тюлените е застрелял Бин Ладен.
„Дърпането на спусъка е лесно …. Не става въпрос за това кой точно е човекът, а за целия екип. На кого му пука кой точно е човекът. Това няма значение“, добави той.
Преди публикуването й, книгата не е била разгледана от Пентагона, ЦРУ или Белия дом и длъжностни лица предупредиха, че ако съдържа неправомерно разкриване на секретна информация, може да бъдат повдигнати обвинения на автора й.

Главният съветник на Пентагона Зех Джонсън информира в писмо автора, че „според решение на Министерството на отбраната, вие сте в съществено нарушение и погазване на споразуменията за конфиденциалност, които сте подписали“.

Пентагонът обмисля „всички законови средства за защита, които може да използва“, пише още в писмото.

Фото: heavy.com

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …