Начало / България / Университетската библиотека отваря на 1 октомври

Университетската библиотека отваря на 1 октомври

На 1 октомври ще отвори врати реконструираната библиотека в ректората на Софийския университет, съобщи днес ректорът  проф. Иван Илчев, цитиран от news.ibox.bg.

Според него в процеса на ремонт на библиотеката са преброени 560 000 тома книги, като това е само 20 % от общия брой на книгите, с които базата на СУ разполага.

Проектът за новата библиотека се състои от два етапа, като общата му стойност е 2 800 000 лева. Средствата са получени чрез кандидатстване за помощ от еврофондовете. Сумата е два пъти по-голяма от общата сума, която държавата дава за всичките сгради на СУ, поясни проф. Илчев. Според него спортът също е много важен, но един университет трябва да се фокусира върху осигуряването на книжни знания, вместо физическо развитие.
Така ректорът обоснова избора си да поднови библиотеката, вместо да построи нова спортна зала за поверения му университет.

Проф. Илчев увери, че ръководството на СУ се грижи не само за централната сграда, но и полага еквивалентни усилия за всичките си факултети.
Той поясни, че библиотеките на университета в Студентски град, в журналистическия факултет, както и в този на политолозите вече са реконструирани и се радват на високо ниво на посещаемост.

„Въпреки всички мрачни предсказания младите, които искат да четат – четат. Другите, които не искат, ще ги късаме и пак ще четат“, пошегува се ректорът.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …