Начало / България / Книга за кукерите беше представена в Симитли

Книга за кукерите беше представена в Симитли

Книгата „Симитлия – древната земя на кукерите”, която събира историята на вековната традиция, бе представена на празника на Община Симитли, съобщи „Фокус”. Луксозното издание, което илюстрира богатството на игрите в симитлийска община, бе промотирано край уникалните кукерски маски, костюми и епизоди от Сурва.

Изложбата бе подредена в читалището в Симитли. За да видят себе си в книгата, присъстваха представители на всички кукерски групи от общината. „Кукерските и маскарадни игри са част от емблемата на общината. Богатството, което сме наследили от прадеди и съхранили и до днес, ще пребъде и с нашите деца и внуци. Защото тук традициите са живи. Тази книга е едно от лицата на нашата пъстра община. Тази книга е „посланикът” ни в цяла България, а и не само. Защото предстои да излезе и на английски език. Така нашите кукери стават рекламни лица на България зад граница. Оттук насетне ни предстои да реализираме и идеята си за музей на кукерите, за доразвиване на туризма в нашата община. Кукерите също могат да водят нови и нови гости в нашата община”, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

„Не е важна наградата, която ще получат участниците, по-важно е участието и удовлетворението от своето представяне”, каза художникът Николай Кашев, дългогодишен кукер, член в журито на Фестивала на кукерските и маскарадни игри в Община Симитли. Художникът апелира кукерите да проявяват повече творчество и въображение и през следващите години.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

1749_KeatsWeb

Поетът, чието име е написано във водата

200 години изминаха от смъртта на Джон Кийтс Живее само 26 години, като при това …