Начало / Свят / Лондон от времето на Шекспир

Лондон от времето на Шекспир

До 25 ноември Британският музей представя експозиция, която позволява Лондон да бъде видян какъвто е бил преди 400 години – през очите на Уилям Шекспир. В изложбата са показани 190 експоната, много от които са наети от частни колекции.

Посетител на метрополията, която тогава има 200 хил. жители, пише през 1599 г.: „Казват, че Лондон не се намира в Англия, а Англия се намира в Лондон”. Изследователите са почти сигурни, че драматургът никога не е напускал Англия – не му е било нужно, светът е идвал в Лондон.

Изложбата разкрива вероятния прототип на Отело – тогавашният посланик на Кралството на берберите (днешно Мароко), който е имал дипломатическата мисия да привлече протестантката Елизабет I в съюз срещу католическа Испания.

Авторът с „фини политически антени” е пресъздал съвременността си в своите пиеси, обикновено скрита зад древни истории. Например зад драмата за египетската кралица Клеопатра и римския генерал Марк Антоний се крие аферата на английската кралица и нейният любовник графът на Есекс. Ръкописът бива унищожен от съвременник, но Шекспир я възстановява и поставя на сцена след смъртта на Елизабет I.

Книгите на Шекспир тук

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …