Начало / Свят / Лондон от времето на Шекспир

Лондон от времето на Шекспир

До 25 ноември Британският музей представя експозиция, която позволява Лондон да бъде видян какъвто е бил преди 400 години – през очите на Уилям Шекспир. В изложбата са показани 190 експоната, много от които са наети от частни колекции.

Посетител на метрополията, която тогава има 200 хил. жители, пише през 1599 г.: „Казват, че Лондон не се намира в Англия, а Англия се намира в Лондон”. Изследователите са почти сигурни, че драматургът никога не е напускал Англия – не му е било нужно, светът е идвал в Лондон.

Изложбата разкрива вероятния прототип на Отело – тогавашният посланик на Кралството на берберите (днешно Мароко), който е имал дипломатическата мисия да привлече протестантката Елизабет I в съюз срещу католическа Испания.

Авторът с „фини политически антени” е пресъздал съвременността си в своите пиеси, обикновено скрита зад древни истории. Например зад драмата за египетската кралица Клеопатра и римския генерал Марк Антоний се крие аферата на английската кралица и нейният любовник графът на Есекс. Ръкописът бива унищожен от съвременник, но Шекспир я възстановява и поставя на сцена след смъртта на Елизабет I.

Книгите на Шекспир тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

308554246_546090250650678_5620859641335120_n

Смешни книги за тъжна политическа есен

Казват повече, отколкото ще видите по телевизията Предизборната кампания според много наблюдатели е неочаквано вяла …