Начало / Автори / Литературната диря на Мара Белчева

Литературната диря на Мара Белчева

Животът й минава в сянка, но в такава, която буди възхищение. Спътницата на Пенчо Славейков и негов най-добър редактор – Мара Белчева(1868 – 1937), оставя и собствена диря в литературата с прецизните си преводи на Фридрих Ницше – „Тъй рече Заратустра“, Г. Хауптман – „Потъналата камбана“, както и с трите си стихосбирки – „На прага стъпки“ (1918), „Сонети“ (1925) и „Избрани песни“ (1931). Редактор е на „Избрани съчинения“ на П. П. Славейков (1923). Поетесата е родена на 8 септември 1868 г. в Севлиево.

Животът й минава през множество обрати. Завършила за учителка във Виена, тя става сред първите придворни дами на майката на княз Фердинанд – Клементина. Омъжва се за Христо Белчев – също поет, който става министър на финансите, но е застрелян на улицата – по погрешка вместо премиера Стефан Стамболов.

След убийството на съпруга й (1891) Белчева напуска двореца и следва филология във Виена. От 1903 е близка с Пенчо Славейков. По време на Междусъюзническата война (1913) е милосърдна сестра и учителка в София. Публикува стихове от 1907.

Белчева създава интимна лирика на нежните чувства и размисъл. Творбите й са посветени на човешката близост и доверие. Любимият в стиховете й е човекът, достоен за трайна привързаност, почит и всеотдайна обич. Изповедното начало в ранните стихове на поетесата се превръща в размисъл върху вечните човешки въпроси. Поетесата изповядва християнските добродетели, мисълта за Бога става една от доминантите в творбите й.

Ето две нейни стихотворения:

Свърши се играта…

Свърши се играта,
млъкна песента.
Той и тя в душата
с звукове-цветя,
свиха и завиха
вън града сами.

Звездна нощ и тиха
светлинка ръми
над града потънал
в летен сън ленив.

Чер е скут разгънал
парка мълчалив,
дето се извива
глъхналия път –
дето мълчаливо
сенки две вървят.

Родих се да живея в бури…

Родих се да живея в бури –
но ей живота ясноок
ръка на устните ми тури:
„Чуй, тихий извор е дълбок!“

ми каза той – и ме погледна.
И в погледа му аз видях,
във бистрината му победна,
затихнали и плач и смях.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …