Начало / Свят / Биографията на Филип Рот ще отнеме между 8 и 10 години

Биографията на Филип Рот ще отнеме между 8 и 10 години

Филип Рот се е съгласил да работи с биограф, който да разкаже живота му в книга, съобщи „Ню Йорк таймс”. Рот ще работи с Блейк Бейли, автор на биографиите на Ричард Йейтс и Джон Чийвър. 49-годишният Бейли предполага, че ще му отнеме между 8 и 10 години, за да завърши проекта.

През юни Рот е подписал разрешение на биографа да разглежда архивите и кореспонденцията му. Двамата вече са провели няколко маратонски интервюта. Бейли разказва, че предложил услугите си на Рот тази пролет, малко след като е завършил книга за Чарлс Джаксън. Двамата са провели много дълги и изтощителни разговори преди писателят да се съгласи. Първото, което Рот попитал, било защо биографът се смята за достатъчно квалифициран, за да пише биографията му. „Отговорих, че не съм остаряващ бисексуален алкохолик от древен пуритански и род, но въпреки това съм успял да напиша биография на Джон Чийвър”, разказва Бейли.

Филип Милтън Рот е американски писател, роден през 1933 г. Известен е с романите и разказите си, посветени на живота на американските евреи. Написал е 26 художествени произведения. В България са преведени книгите му „Гърдата”, „Призракът излиза”, „Човешкото петно” и др. Носител е на „Пулицър”, „ПЕН/Фокнър”, „Мен Букър Интернешънъл” и други награди.

Книгите на Филип Рот тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …