Начало / Свят / Норвежки журналист събра в книга имейлите на масовия убиец Брейвик

Норвежки журналист събра в книга имейлите на масовия убиец Брейвик

Норвежкият писател и журналист Хетил Стурмак публикува в понеделник книгата „Писма на убиец“, в която е събрал повече от 7 хиляди електронни съобщения от пощата на Андерш Брейвик, събрани с помощта на хакери, съобщи dnevnik.bg.

Авторът разказва, че местната хакерска групировка Noria го е помолила да предаде писмата на полицията. След като го направил, Стурмак започнал да подготвя книгата, чието публикуване искал да бъде след произнасянето на присъдата срещу атентатора.

На пресконференцията за представянето на книгата авторът заяви, че хората трябва да узнаят какъв човек е бил Брейвик и как е стигнал до решението да извърши атентатите. Според него от съобщенията може да се разбере как се е подготвял за масовото убийство. В книгата не се споменават имената на хората, с които атентаторът е комуникирал.

Стурмак твърди, че въз основа на съобщенията може да се каже, че и други хора са повлияли на решението на Брейвик за нападенията. По думите на журналиста полицията трябва да разследва контактите.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …