Начало / Свят / „Портокал с часовников механизъм” за малко да се размине с публикация

„Портокал с часовников механизъм” за малко да се размине с публикация

„Портокал с часовников механизъм” – най-известната творба на Антъни Бърджес и класика от ХХ век – за малко да се размине с публикация, съобщи британският „Индипендънт”. Мер Линд, която работила в издателството „Heinemann”, което публикува впоследствие книгата, предсказва, че тя ще е „огромен провал”.

Линд е първата, която пише ревю на „Портокал с часовников механизъм”, още преди да бъде публикувана. Тя предава доклад през 1961 г. „Всичко зависи от това дали читателя ще разбере за какво става въпрос”, пише Линд. „Изказът е главно жаргон, има думи от езиците на страните от балканския полуостров, както и няколко цигански фрази. Възхитителен труд, но много трудна за четене”. Тя дава следната прогноза: „Ако има късмет, книгата може да се превърне в изключителен хит, особено сред тийнейджърите. Много е вероятно обаче и да е огромен провал”.

В известна степен Линд се оказва права. Когато „Портокал с часовников механизъм” излиза през 1962 г., се продават много малко копия. Творбата получава повече внимание чак след адаптацията й от големия режисьор Стенли Кубрик през 1971 г. Филмът превръща романа в бестселър, а Бърджес става една от най-значимите литературни фигури на Обединеното кралство.

Джон Антъни Бърджес Уилсън е роден през 1917 г. в Манчестър. Той е писател, поет и драматург. Автор е на множество романи, най-известният от които е „Портокал с часовников механизъм”. Умира през 1993 г. в Лондон.

„Портокал с часовников механизъм”  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

img_2287_jpg-2

Бестселърът на Матю Макконъхи излиза и на български

„Зелени светлини” увеличи почитателите на актьора Книгата описва живота му дотук, като може да се …