Начало / България / В Бургас ще бъде показана изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“

В Бургас ще бъде показана изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“

В Бургас ще бъде показана изложба на рисунки и фотографии, показващи живота на монасите от планинския полуостров Света Гора в Северна Гърция. Изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“ ще бъде подредена в културен център Морско казино от 4 до 14 септември. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Изложбата представя 10 картини и 10 снимки на двама творци. Фотосите и рисунките са създадени при многобройните пътувания на бургаския художник Андрей Янев и професора по семиотика в НАТФИЗ Мирослав Дачев до монашеската република. Експозицията е замислена като пътуваща и ще бъде показана в различни европейски градове. Бургазлии имат привилегията да я видят първи, казаха от общината.

Събитието се организира от Център за културни и семиотични изследвания със съдействието на община Бургас. То е част от проекта „Светите земи и българската култура“. Според организаторите изложбата поставя начало на нов етап в изследването и представянето на културно-историческото наследство.

Библиотеките, базирани в 20-те манастира на Атон, са изключително богати. В тях се пазят ценни книги и текстове от Средновековието, много от които все още не са изследвани. Тази година отбелязваме 250 години от написването на „„История славянобългарска““ от атонския монах Паисий Хилендарски.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …