Начало / България / В Бургас ще бъде показана изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“

В Бургас ще бъде показана изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“

В Бургас ще бъде показана изложба на рисунки и фотографии, показващи живота на монасите от планинския полуостров Света Гора в Северна Гърция. Изложбата „Света гора в рисунки и фотографии“ ще бъде подредена в културен център Морско казино от 4 до 14 септември. Това съобщиха от пресслужбата на общината.

Изложбата представя 10 картини и 10 снимки на двама творци. Фотосите и рисунките са създадени при многобройните пътувания на бургаския художник Андрей Янев и професора по семиотика в НАТФИЗ Мирослав Дачев до монашеската република. Експозицията е замислена като пътуваща и ще бъде показана в различни европейски градове. Бургазлии имат привилегията да я видят първи, казаха от общината.

Събитието се организира от Център за културни и семиотични изследвания със съдействието на община Бургас. То е част от проекта „Светите земи и българската култура“. Според организаторите изложбата поставя начало на нов етап в изследването и представянето на културно-историческото наследство.

Библиотеките, базирани в 20-те манастира на Атон, са изключително богати. В тях се пазят ценни книги и текстове от Средновековието, много от които все още не са изследвани. Тази година отбелязваме 250 години от написването на „„История славянобългарска““ от атонския монах Паисий Хилендарски.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …