Начало / Свят / ЮНЕСКО призова да се спре унищожаването на суфитски обекти и библиотеки в Либия

ЮНЕСКО призова да се спре унищожаването на суфитски обекти и библиотеки в Либия

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова незабавно да се прекрати унищожаването на суфитски обекти в Либия, след като радикални ислямисти разрушиха мавзолеи в последните дни, съобщи vesti.bg, цитирайки  „Франс прес”. Бокова изрази силна тревога от унищожаването и оскверняването на суфитски светилища и библиотеки в Злитан, Мисрата и Триполи, посочи в комюнике базираната в Париж организация на ООН за образование, наука и култура.

Ръководителката на ЮНЕСКО призова извършителите да прекратят незабавно унищожаването на подобни паметници и заяви, че организацията е готова да помогне за опазването и възстановяването им.

Рушенето на важни религиозни и културни обекти е недопустимо, подчерта Бокова, призовавайки либийските власти и гражданско общество да поемат отговорностите си за опазване на културното наследство и значимите религиозни обекти в интерес на бъдещите поколения.

Радикални ислямисти разрушиха в неделя с багер мавзолея на Аш Шааб ад Дахмани в Триполи и оскверниха гроба на мъдреца – място за поклонение на някои мюсюлмани и най-вече суфити. Фундаменталисти разрушиха също мавзолеи в Злитан и Мисрата в западната част на страната, предизвиквайки възмущение както сред гражданското общество, така и сред висши либийски представители.

Прочетете още

abinash-jothimani-P4qSaBcY-unsplash

Големите писатели и техните страхове

Понякога са ключови за таланта им Обикновен каприз или… направо здравословен проблем – някои факти …