Начало / Автори / Кортасар – безподобният реалист

Кортасар – безподобният реалист

Хулио Кортасар  е аржентински писател и поет, представител на направлението магически реализъм, автор на няколко експериментални романа и на множество разкази.На български са преведи девет негови книги – първата е „Южната автострада“ (1972), а последната е  „Автонавтите на космострадата“ (2011)

Кортасар е роден в Брюксел, Белгия, на 26 август 1914 г. Родителите му са аржентинци и през 1918 г. се връщат с него в Буенос Айрес.

Завършва Педагогическото училище „Мариано Акоста“, после учи една година в Буеносайреския университет, но прекъсва следването си поради липса на средства. Няколко години преподава в гимназии в малките градчета Боливар и Чивилкой в провинция Буенос Айрес. През 1944г. става преподавател по френска литература в новооткрития по това време Университет Куйо в Мендоса.

Противопоставя се на перонисткия режим и през 1951 г. се възползва от отпуснатата му от френското правителство стипендия и емигрира във Франция, където остава до края на живота си. Там работи като преводач за ЮНЕСКО. Освен това превежда и художествена литература, като сред преводите му на испански са „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо, „Мемоарите на Адриан“ на Маргьорит Юрсенар и събраните съчинения на Едгар Алън По.

През последните си години той активно се ангажира с левичарски каузи в Латинска Америка, подкрепяйки Кубинската революция и сандинисткото правителство в Никарагуа. Литературната му активност намалява. Кортасар умира от левкемия на 12 февруари 1984 г. в Париж.

Книги от Кортасар тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …