Начало / България / „Пощальонът винаги звъни два пъти“ през септември

„Пощальонът винаги звъни два пъти“ през септември

„Пощальонът винаги звъни два пъти“  – знаменитият роман на Джеймс М. Кейн, ще бъде публикуван отново на български език. Книгата ще бъде в книжарниците през септември. Издател е „Скай принт”.

„Пощальонът винаги звъни два пъти“, публикуван през 1934 г., е първият и най-прочут черен роман на ХХ век, който оказва съществено влияние върху творчеството на автори от ранга на Дашиъл Хамет и Реймънд Чандлър. Още с излизането си романът предизвиква бурни дебати. Оценките са крайно противоположни, като книгата се сдобива с печата „Забранено в Бостън” заради езика и сексуалните сцени.

Историята за съдбоносната среща на безскрупулен скитник с фатална жена, тяхната драматична любов и продиктуваното от нея убийство, което извършват, се превръща в литературен и обществен прецедент и става крайно привлекателна за Холивуд.

Шест са филмовите версии, но нито една от тях не успява  да доближи силата на оригинала, до автентичния свят, създаден от Джеймс М. Кейн. Критиката определя лентата от 1946 г. с Лана Търнър и  Джон Гарфийлд, като най-сполучливата, но с това може да се поспори. Версията от 1981 г. с Джесика Ланг и Джак Никълсън, лишена от холовудска сладникавост, пресъздава отлично драматизма на характерите.
„Пощальонът винаги звъни два пъти“ има две театрални адаптации, а през 1982 г. е  поставена едноименна опера. Издателската компания „Рандъм хаус”, известна със своите безкомпромисни критерии, включва  „Пощальонът винаги звъни два пъти“ в списъка си на 100-те най-добри романа за всички времена.

Най-голямата загадка е метафората в заглавието, която на пръв поглед е неразбираема. По спомени на съвременници писателят е озаглавил романа така с идеята, че съдбата не прощава и че ако веднъж ти се размине, втори шанс за това няма.

Авторът Джеймс Малахан Кейн (1892–1977) е американски журналист, писател и сценарист, автор на над 20 книги и филмови сценарии. За кратко е управляващ редактор на прочутото списание „Нюйоркър”, но се съсредоточава в писането на художествена литература и сценарии. Холивуд обаче никога не му отдава дължимата слава.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …