Начало / Свят / Ървин Уелш: Наградата „Букър” е дискриминационна

Ървин Уелш: Наградата „Букър” е дискриминационна

Ървин Уелш, авторът на „Трейнспотинг”, разкритикува остро наградата „Букър” по време на своя лекция на панаира на книгата в Единбург, съобщи „Гардиън”.

Според писателя тя е „крайно империалистически ориентирана”, а носителите й биват избирани между горния слой на английската средна класа и граждани на бившите колонии. Организаторите са антишотландски настроени, а автори като шолтандеца Алън Бисет са смятани за арогантни и интелектуално немощни.
Уелш е известен с използването на шотландския диалект в романите си и това донякъде обяснява патоса му. Той твърди, че наградата „Букър” трябва да бъде лишена от дискриминацията, която в момента се наблюдава.

Като оратор на сесия за националната литература в рамките на писателската конференция, която се провежда пет дни на книжния панаир, Уелш заяви, че би било много трудно днес „Трейнспотинг” да бъде публикуван от издател, базиран в Лондон. „Пазарът става все по-сегментиран и романът не може да се „промуши”, казва Уелш.
Писателите дебатираха понятията регионална и национална литература и според Бисет например протекционализмът на местните култури понякога е необходим въпреки глобалната тенденция.

Книги от Ървин Уелш тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

238020_b

Да се научиш да обитаваш необитаемия си „аз“

Юлия ПЕТКОВА „Йога“ е на българския книжен пазар в превод на Росица Ташева За него …