На фокус
Начало / България / Иван Брегов победи на дуел Иван Сухиванов на фестивала „Четящият човек”

Иван Брегов победи на дуел Иван Сухиванов на фестивала „Четящият човек”

Със 129  срещу 94 гласа поетичният трубадурски двубой, организиран в рамките на фестивала „Четящият човек” на книжарници „Хеликон”, беше спечелен от младия бургаски поет Иван Брегов. Негов опонент беше съграждадинът му и учител по поезия Иван Сухиванов.

Брегов е роден през 1986 г. в Бургас, автор е на книгите „Небе в земна рамка“ и „Разказвач на стихии“.
Сухиванов е роден през 1961 г. в Бургас. Автор е на „Лакуни“ (2000) и „Къси истории“ (2005).

Поетичната напревара се състоя на откритата сцена „Охлюва” с водещ поетът Петър Чухов, на когото поетичните дуели са запазена марка от няколко години. Двубоят протече в четири тура, в които зрителите гласуваха след всеки от тях, без да знаят кой води в класирането.

В първия тур всеки от дуелиращите се прочете свои стихове по избор. В следващата фаза шапките бяха разменени – всеки чете творби на противника си, които смята за слаби.

В третия тур се включиха и секунданти, които влязоха в ролята на литературни критици като защитава довереника си и нападаха противниковата страна. Елица Мавродинова излезе на страната на Брегов, а Манол Манолов – на страната на Сухиванов. Публиката гласува за представянето на секундантите.

В четвъртия и последен етап поетите импровизираха по тема, която беше избрана от предложения на зрителите и изтеглена чрез жребий. Падна се „Клише”. В този тур убедително победи Сухиванов. Той обаче изгуби точки в предишните, стана ясно на финала след двучасовия напрегнат двубой, в който градусът на напрежението остана висок.
На финала „Хеликон” подари книги на участниците в поетичния дуел.

 

Иван Брегов е роден през 1986 г. в Бургас. Публикува стихове в периодичния печат от 2002 г. На 16 години получава поощрителна награда от конкурса „Веселин Ханчев“. Следва отличие от „Южна пролет“ (2003), след което става лауреат на конкурса „Петя Дубарова“ и носител на награда „Христо Фотев“ (2004). Автор на стихосбирките „Небе в земна рамка“ (2003) и „Разказвач на стихии“ (2004). Живее в София.

Иван Сухиванов е роден през 1961 в Бургас. Завършил е българска филология, работил е като преподавател в БСУ. Автор е на две книги: „Лакуни“ (стихосбирка; 2000) и „Къси истории“ (2005). Публикувал е стихове, разкази и критика в „Литературен вестник“, „Литературен форум“, сп. „Съвременник“ и др.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

336987245_562518772645312_672284796672296719_n

Библиобуси поръчват хърватските библиотеки

Мащабен проект цели книгите да достигат навсякъде Производител на новите библиобуси за Хърватия ще е …