Начало / Свят / Ветеран от Виетнам получи литературна награда за мир

Ветеран от Виетнам получи литературна награда за мир

Тим О’Брайън – писател и ветеран от войната във Виетнам, получи литературна награда за мир, съобщи huffingtonpost.com. Той беше награден с приза за цялостен принос „Dayton Literary Peace Prize”. Отличието се дава, за да покаже силата на литературата в промотирането на мира в световен мащаб и нейна роля в помагането на хората да разберат, че войните не носят нищо добро.

В творчеството си О’Брайън показва войната от гледната точка на обикновения войник, както и дългосрочните последици от нея. Той сподели опита си като пехотинец в мемоарите си от 1973 г. „If I Die in a Combat Zone, Box Me Up and Ship Me Home”. По-късно, през 1979 г., спечели приз от Националните награди на книгите в САЩ с романа „Going After Cacciato”. Признание от критиците получи и колекцията от разкази от 1990 г. „The Things They Carried”. О’Брайън е автор и на още книги.

„Dayton Literary Peace Prize” се дава от 2006 г. Паричната премия е 10 000 долара. 65-годишния Тим О’Брайън, който живее в Минесота и е университетски преподавател, ще получи отличието си на церемония на 11 ноември.

Фото: personal.centenary.edu

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …