Начало / Свят / „Бодлайн” иска да дигитализира първата колекция пиеси на Шекспир

„Бодлайн” иска да дигитализира първата колекция пиеси на Шекспир

Библиотеката „Бодлайн” иска да дигитализира първата колекция пиеси от Уилям Шекспир, съобщи „Гардиън”. От библиотеката на известния университет „Оксфорд” вече са създали фонд от 20 000 паунда, който да финансира проекта. Целта е всеки да може да чете изключителното издание само като влезе в Интернет.

Томът е публикуван през 1623 г. – седем години след смъртта на великия драматург. Колекцията е направена от негови приятели и колеги актьори. През годините обаче творбата е станала жертва на немарливо отношение, в резултат на което е сериозно увредена. Някои от страниците са скъсани, смачкани или пропити с вода. На места текстът се чете изключително трудно.

Според експерти от „Бодлайн”, това е една от най-значимите книги в света. След отпечатването на нови колекции обаче, тя е била продавана като дубликат. Пътят й не може да бъде проследен чак до 1905 г., когато мъж с чанта влиза в оксфордската библиотека и пита служителите какво мислят за изданието. Млад библиотекар разпознал копието и от тогава то стои заключено в стая.

Процесът по реставрирането ще бъде много труден, но от „Бодлайн” се надяват да е успешен. Първо трябва да се възстанови всяка страница, защо доста от тях са залепнали и при отлепяне се рискува текстът по тях да бъде унищожен. Накрая, за дигитализирането, трябва да се направят снимки във възможно най-висока резолюция, за да може да се запази автентичността на тома и читателите да видят и техниките за печатане, датиращи от онова време.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …