Начало / България / Българско участие в новия брой на „Frogpond“

Българско участие в новия брой на „Frogpond“

Хайку на Владислав Христов присъства в новия брой 35:2 на едно от най – престижните издания за англоезично хайку „Frogpond“. Това е единственото българско участие в броя и едно от малкото европейски. Строгата селекция на редакторите, правят публикуването в това списание, един от желаните върхове за всеки хайджин. А това е отличеният текст на Владислав Христов:

зазоряване
лекотата на ръка
без химикалка

Списанието „Frogpond“ е официално периодично издание на Хайку обществото на Америка. Неговата основна функция е да публикува възможно най-доброто от съвременното англоезично хайку и сенрю, свързани форми, включително последователности, ренку, ренга и хайбун, есета и статии за тези форми, както и прегледи на книги. Списанието излизащо три пъти годишно е със запазени авторски права от HSA. „Frogpond Web Sampler“ е проектиран от Ранди Брукс, отговарящ за електронните медии за Хайку обществото на Америка.

Хайку Обществото на Америка е основано през 1968 г. и започва да издава списанието „Frogpond“ през 1978 г.. Някои ключови проблеми, по които дебатират американските практици в хайку са: подходящите дължина и структура на хайку, използването и значението на киго („сезонните думи“), връзката на хайку с Дзен, използването на природна и градска образност, разликата между хайку и свързания с него жанр сенрю, хайку граматиката, както и включването на субективни елементи, вкл. личните местоимения.   Важни ресурси за поетите и учените, опитващи се да разберат англоезичната хайку естетика и история са „Хайку наръчник“ ( McGraw-Hill, 1985 ) от Уилям Дж. Хигинсън и „Поетическо ръководство по хайку“ от Лий Гърга ( Modern Haiku Press, 2003 ). През първите 25 години от съществуването си „Frogpond“ публикува 89 броя с 8 редактори. Преди няколко месеца бившият главен редактор на изданието Джордж Суейд обяви, че редакторската щафета преминава у Франсин Бануорт.

Всеки брой на „Frogpond“ предлага награда по 100 $ от Хайку музея на литературата – за най-добро непубликувано преди това произведение, фигуриращо в последния брой на „Frogpond“, избрано чрез гласуване на Изпълнителният комитет на Хайку обществото на Америка. Тази награда е възможна благодарение на щедростта на Музея за хайку литература в Токио, Япония.

Публикуването във „Frogpond“ е второто голямо признание за Владислав Христов през 2012 г., след като най-голямото руско хайку издание “ Улитка” публикува негови хайку в априлският си брой.

Книги от Владислав Христов тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …