На фокус
Начало / България / Българско участие в новия брой на „Frogpond“

Българско участие в новия брой на „Frogpond“

Хайку на Владислав Христов присъства в новия брой 35:2 на едно от най – престижните издания за англоезично хайку „Frogpond“. Това е единственото българско участие в броя и едно от малкото европейски. Строгата селекция на редакторите, правят публикуването в това списание, един от желаните върхове за всеки хайджин. А това е отличеният текст на Владислав Христов:

зазоряване
лекотата на ръка
без химикалка

Списанието „Frogpond“ е официално периодично издание на Хайку обществото на Америка. Неговата основна функция е да публикува възможно най-доброто от съвременното англоезично хайку и сенрю, свързани форми, включително последователности, ренку, ренга и хайбун, есета и статии за тези форми, както и прегледи на книги. Списанието излизащо три пъти годишно е със запазени авторски права от HSA. „Frogpond Web Sampler“ е проектиран от Ранди Брукс, отговарящ за електронните медии за Хайку обществото на Америка.

Хайку Обществото на Америка е основано през 1968 г. и започва да издава списанието „Frogpond“ през 1978 г.. Някои ключови проблеми, по които дебатират американските практици в хайку са: подходящите дължина и структура на хайку, използването и значението на киго („сезонните думи“), връзката на хайку с Дзен, използването на природна и градска образност, разликата между хайку и свързания с него жанр сенрю, хайку граматиката, както и включването на субективни елементи, вкл. личните местоимения.   Важни ресурси за поетите и учените, опитващи се да разберат англоезичната хайку естетика и история са „Хайку наръчник“ ( McGraw-Hill, 1985 ) от Уилям Дж. Хигинсън и „Поетическо ръководство по хайку“ от Лий Гърга ( Modern Haiku Press, 2003 ). През първите 25 години от съществуването си „Frogpond“ публикува 89 броя с 8 редактори. Преди няколко месеца бившият главен редактор на изданието Джордж Суейд обяви, че редакторската щафета преминава у Франсин Бануорт.

Всеки брой на „Frogpond“ предлага награда по 100 $ от Хайку музея на литературата – за най-добро непубликувано преди това произведение, фигуриращо в последния брой на „Frogpond“, избрано чрез гласуване на Изпълнителният комитет на Хайку обществото на Америка. Тази награда е възможна благодарение на щедростта на Музея за хайку литература в Токио, Япония.

Публикуването във „Frogpond“ е второто голямо признание за Владислав Христов през 2012 г., след като най-голямото руско хайку издание “ Улитка” публикува негови хайку в априлският си брой.

Книги от Владислав Христов тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

60652997

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс“ (23 януари – 29 януари)

Отбелязваме ново, интригуващо заглавие в тази класация – „Hell Bent“, втора част от фентъзи поредицата …