Начало / Свят / Дениз Мина спечели наградата за криминален роман на годината

Дениз Мина спечели наградата за криминален роман на годината

Дениз Мина спечели награда за криминален роман на годината, съобщи „Гардиън”. Призът, спонсориран от пивоварната „Тикстънс”,  й беше връчен за книгата „The End of the Wasp Season”. Така шотландската писателка се превърна в първата жена, която печели това отличие от 2008 г. насам. Тя прибавя към сметката си 3 000 паунда, както и дъбова бъчва.

Творбата на Мина се върти около убийство, самоубийство и Световната финансова криза. Жестоко престъпление, извършено в богаташко предградие на Глазгоу, е свързано с самоубийството на банкер в Кент. Екипът на журито заяви, че книгата има „страхотна атмосфера и магнетизъм”.

Писателката беше предпочетена пред Джон Конъли, С. Дж. Уотсън и Кристофър Брукмир. Тя коментира, че е „доста шокирана” от факта, че печели. „Довлякох си задника до тук и си мислех само как да се държа добре с победителя. Дори не трябваше да си упражнявам физиономията на добър губещ. Смятах, че Джон Конъли ще спечели”, допълни победителката.

Дениз Мина е криминална авторка и драматург, родена 1966 г. в Шотландия. Специализира се и в писане на комикси, но пише и художествена литература. Написала е трилогията трилъри „Garnethill”. Писала е и за серията графични романи „Hellblazer”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …