Начало / Любопитно / 10 значими книги за тероризма

10 значими книги за тероризма

Вчера, 18 май, България влезе в новините на всички световни медии с терористичния акт на летището в Бургас. Предлагаме ви 10 заглавия на книги, които са посветени на съвременния тероризъм и имат важна роля за неговото разгадаване. Първите пет книги са на английски език, другите могат да бъдат намерени в родните книжарници.

1. „Световен тероризъм: Енциклопедия за политическото насилие от древни времена до ерата след 9/11”(2011 г.)  от Джордж Симент. Книгата, над 1000 страници, съдържа над 200 подробни анализа относно тероризъм на най-различно ниво. Има информация за всички групировки и как те действат. Включени са снимки, карти, диаграми.

2. „Хамас: Политика, благотворителност и тероризъм в служба на Джихад” (2007 г.) от Матю Левит. Един от най-обширните и подкрепени с документи трудове за палестинската групировка „Хамас”. Авторът обяснява как са създадени, как са се разраснали, как се учат на военни умения. Макар книгата да е вече малко остаряла, тя е сериозно четиво за една от най-бруталните терористични организации.

3. „Еврейски тероризъм в Израел” (2009 г.) от Ами Педахзур и Ари Перлигър. Описани и анализирани са терористичните актове на територията на Израел през последните около 20 години. Засегнати са и мотивите на ислямския екстремизъм. Включени са интервюта с терористи, официални лица и религиозни лидери.

4. „Хизбула: История на божествената партия от революцията до институционализацията” (2011 г.) от Ейтан Азани. Авторът е служител по сигурността в партията. С книгата си той показва как организацията се е институционализирала през годините, въвеждайки т.нар. „политика на контрола”. Според него, революционния й модел от 80-те години на миналия век е много по-ефективен.

5.  „Смисълът в самоубийствените мисии” (2006 г.) от Диего Гамбета. Самоубийствените атентати са се превърнали в практика от страна на терористите навсякъде по света. Тази книга прави опит да отговори на въпросите: извършителите ирационални екстремисти ли са или ги движи логиката? Религията ли е движещата сила или само е използвана като предтекст за политически каузи? Имат ли смисъл изобщо тези крайни атаки?

6. „Женският самоубийствен тероризъм“ от Татяна Дронзина.  Това е крайният продукт на едно много успешно изследване. Татяна Дронзина  анализира самоубийствения тероризъм по оригинален, творчески начин, който обяснява не само същността и съдържанието на тази нетрадиционна форма на насилие, но разкрива и контекста на самоубийствените актове, което е изключително важно за разбирането им. Ако не се прочете тази книга, трудно може да се разбере днешният свят на тероризма. В българската научна литература, посветена на този феномен, няма подобен задълбочен труд. Няма подобна по мащабите си публикация по темата и в чуждоезичните издания. Това прави книгата особено ценна за всички работещи в сферата на сигурността – студенти, докторанти, учени и военни.

7. „Свещената война: В тайния свят на ислямския тероризъм“ от Питър Л. Бърджън.Книгата  проследява пътя на най-известия терорист – Бен Ладен, и дава прогноза  какво можем да очакваме от ислямските екстремисти в бъдеще.

8. „Пирати и императори, стари и нови. Международният тероризъм в съвременния свят“ от Ноам Чомски.Чомски е световно признат за един от най-гениалните ни писатели и мислители. Той се нарежда между десетимата най-цитирани автори в хуманитарната област.Това ново и напълно осъвременено издание на класическата дисекция, която Чомски прави на тероризма, изследва ролята на САЩ в Близкия изток и разкрива как медиите манипулират общественото мнение за същността на тероризма. Чомски, най-видният критик на американския империализъм, с няколко нови глави към оригиналните раздели за Иран и бомбардирането на Либия, описва по съвършен начин машинациите на държавния тероризъм.

9. „Международноправни проблеми на борбата срещу международния тероризъм“ от Ирена Илиева.Ценно изследване относно юридическата страна в борбата срещу тероризма. Доц. д-р Ирена Илиева е специалист в областта на международноправната закрила на лица, принадлежащи към малцинства (по-специално в Румъния, бивша Югославия и Р България); международноправна уредба и защита на правата на жените; равенство във възможностите за двата пола в правото на ЕС; достиженията на европейското право в областта на миграцията и правото на убежище.

10. „Съвременният тероризъм Т.1 – Ислямски тероризъм“ от Мария Арабаджиева и Явор Иванов. Информацията е подбрана от източници и документи на Държавния департамент на САЩ, Министерството на външните работи на Израел, ЦРУ, ФБР, както и на Световната асоциация на антитерористичните служби. Използвани са и потвърдени данни от палестински, сирийски, израелски и руски източници.

Книги, посветени на тероризма тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …