Начало / Свят / Снима се филм за 100-годишнината на Дилън Томас

Снима се филм за 100-годишнината на Дилън Томас

Уелският поет Дилън Томас ще бъде във фокуса на предстоящия британски филм „A Visit To America“, съобщи cinefish.bg. Лентата ще разказва историята на частен детектив, който преживява лична и професионална криза в Ню Йорк през 1953 г., докато е натоварен със задачата да следи поета по времето на ранния макартизъм и тогавашния „лов на вещици“.

Според „Screen Daily”, британската продуцентска къща „Western Edge” е придобила правата върху сценария, писан от Оуен Шийрс, също уелски поет, драматург и сценарист, както и близък приятел на Томас.

Снимките по филма ще започнат в Ню Йорк през следващата година, а лентата трябва да е готова до 2014 г., за да съвпадне със 100-годишнината от рождението на поета на 27 октомври 1914 г.
Марксистките убеждения на поета са били причината той да е следен, но макар и нерядко да е споделял гласно, че би могъл да замине за Русия с Уелската комунистическа партия, няма данни Томас да е бил кумонист.

Дилън Марлейс Томас (1914-1953) пише поезия и проза – “Двайсет и пет поеми” (1936),“Портрет на твореца като млад пес” (1940), “Избрани писма” (1966), “Дилън Томас: Поетът” (1971), “Събрани разкази”(1983) и др. Той е дълбок, емоционален и сложен. Наричат неговата поезия „поезия на невидимото битие“. Води труден и бурен личен живот. Страда от алкохолизъм. “Бях самотен нощен скитник и постоянен подпирач на кьошетата.”,казва приживе Дилън.Става известен през 1934 г. още с първата си сбирка „Осемнадесет стихотворения“. Умира 39-годишен на едно литературно четене в САЩ в резултат от злоупотреба с алкохол.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …