Начало / Свят / Сляп китайски дисидент ще пише мемоари

Сляп китайски дисидент ще пише мемоари

Китайският активист Чен Гуангченг ще пише мемоари, съобщи huffingtonpost.com. Той стана популярен през април тази година, след като успя да избяга и да потърси помощ в американското посолство след 19 месеца домашен арест. Това се случи само дни преди дипломатическата визита в Китай на държавната секретарка на САЩ Хилъри Клинтън.

„Това е възможност за мен да споделя със света какви са истинските условия на живот в Китай, особено извън големите градове”, казва Гуангченг. Неговата автобиография се очаква да излезе през есента на 2013 г. Тя ще бъде издавана от „Таймс Букс”, част от „Макмилан”.

40-годишният Чен Гуангченг е роден с треска, която го оставя сляп. Израства в мизерия и бедност. Сам се обучава за адвокат и защитава правата на гражданите на Китай в провинциалните райони. Над 20 години критикува действията на властите. През 2006 г. предизвиква процес срещу политиката на страната, която кара хората да имат само 1 дете.

Това го праща зад решетките, където Чен прекарва 4 години. Скоро след като е пуснат, е поставен под домашен арест в източна китайска провинция. След близо две години, той успява да избяга и да намери помощ в американското посолство. След няколко дни преговори му е разрешено да пътува до Ню Йорк, за да учи право.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …