Начало / Автори / Да си спомним за Пери Мейсън и неговия създател

Да си спомним за Пери Мейсън и неговия създател

На днешния ден, 17 юли, е роден Ърл Стенли Гарднър  – считан за един от класиците на детективския роман. Става известен с книгите си за адвоката детектив Пери Мейсън.

През 1909 г.Гарднър завършва гимназията Пало Алто, Калифорния и се записва в Правния университет във Валпарайсо . Посещава правното училище около месец, след което е отстранен заради влечението си към бокса. След това се установява в Калифорния като самоук адвокат и преминава изпита по право през 1911. Отваря своя правна кантора в Мърсед, Калифорния, след това работи 5 години като агент по продажбите. През 1921г.  се връща към адвокатската практика, създавайки фирмата „Шеридан, Ор, Драпо и Гарднър” във Вентура, Калифорния.

През 1912 г. се жени за Натали Франсис Талбърт, от която има дъщеря – Грейс. Гарднър работи в адвокатската фирма до 1933, когато романът му „The Case of the Velvet Claws” е публикуван. През 1937 се мести в Темекула, Калифорния, където изживява остатъка от живота си. През 1968г.  се жени повторно за дългогодишната си секретарка Агнес Джийн Бедъл, „истинската Дела Стрийт“.

Импулсивен, нервен по природа, Гарднър се отегчава от  адвокатската практика. Единственото, което му доставя удоволствие са съдебните процеси и усъвършенстването на стратегиите за воденето им. През свободното си време започва да пише за евтини списания, които са поощрявали също и ранните кариери на Дашиъл Хамет и Реймънд Чандлър.

Гарднър създава много персонажи за списанията, включително остроумния Лестър Лейт – „крадецът-джентълмен“, по подобие на Рафълс, и Кен Корнинг, борбен адвокат, който е и прототип на най-успешното творение на Гарднър – адвокатът-детектив Пери Мейсън . Последният е герой в повече от осемдесет романа на Гарднър. С успеха на Пери Мейсън, Гарднър постепенно намалява публикациите си в списанията и накрая се оттегля изцяло,с изключение на статиите за пътуване, история и криминалистика. Гарднър посвещава хиляди часова на проект наречен Върховният съд, с който се заема заедно със свои приятели криминалисти, адвокати и детективи.

Умира през 1970 г. на 80-годишна възраст.

Книги от Гарднър тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …