Начало / България / В центъра на Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски

В центъра на Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски

В Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски, съобщиха организаторите.  Двадесет постера ще бъдат поставени утре на оградата на парка-музей „Цар Освободител“, където се намира историческата къща, в която император Александър ІІ връща сабята на пленения Осман паша.

Поредната изложба на открито в центъра на Плевен е посветена на живота и делото на Апостола на свободата и е съвместна проява с Регионален исторически музей в Ловеч. Има документални разкази за детството и юношеството на Левски, за участието му в Първата и Втората българска легия, за ролята му в подготовката на въстание през 1869 г. Зрителите ще научат за ролята на Левски в БРЦК – Букурещ и пътя на изграждането на Вътрешната революционна организация, за основаването на Ловчанския революционен комитет и образуването на мрежа на организацията. Известно е отисторията, че Левски създава първият таен революционен комитет за освобождението на България в Плевен през 1869 година. На мястото, където е създаден комитетът, музейните специалисти са поставили паметна плоча от черен гранит.

Книги за Васил Левски тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

232865_b

„Инструкторът“ – кой се възползва от ковид?

Детективско разследване, психотрилър и антиутопия в едно Българските читатели вече познават Питър Хелър от романа …