Начало / България / В центъра на Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски

В центъра на Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски

В Плевен ще бъде подредена изложба на открито по повод 175 години от рождението на Васил Левски, съобщиха организаторите.  Двадесет постера ще бъдат поставени утре на оградата на парка-музей „Цар Освободител“, където се намира историческата къща, в която император Александър ІІ връща сабята на пленения Осман паша.

Поредната изложба на открито в центъра на Плевен е посветена на живота и делото на Апостола на свободата и е съвместна проява с Регионален исторически музей в Ловеч. Има документални разкази за детството и юношеството на Левски, за участието му в Първата и Втората българска легия, за ролята му в подготовката на въстание през 1869 г. Зрителите ще научат за ролята на Левски в БРЦК – Букурещ и пътя на изграждането на Вътрешната революционна организация, за основаването на Ловчанския революционен комитет и образуването на мрежа на организацията. Известно е отисторията, че Левски създава първият таен революционен комитет за освобождението на България в Плевен през 1869 година. На мястото, където е създаден комитетът, музейните специалисти са поставили паметна плоча от черен гранит.

Книги за Васил Левски тук

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …