Начало / България / Национален литературен конкурс „Петър Ковачев”

Национален литературен конкурс „Петър Ковачев”

Община Плевен организира национален литературен конкурс „Петър Ковачев“, ndt1.com. Той се посвещава на големия плевенски писател и журналист Петър Ковачев и се провежда ежегодно през декември. Участието в конкурса е анонимно, в него могат да се включат творци над 18-годишна възраст в категориите поезия – стихотворение, проза – кратък разказ, есе, и драма.

Допускат се произведения, които не са публикувани. Творците могат да участват в трите категории, във всяка една представят по една творба. Постъпилите произведения се оценяват от 3-членно жури, утвърдено със заповед на кмета на Плевен д-р Димитър Стойков. Авторът, определен за носител на националната награда „Петър Ковачев, във всяка категория получава парична премия в размер на 500 лева и диплом от община Плевен. Журито има право да определи поощрителни награди.

Творбите се изпращат на адрес: 5800, Плевен, пл. „Възраждане“, №4, ЦАОГ, община Плевен, отдел „Образование и култура“, НЛК „Петър Ковачев“. Крайният срок за приемане на произведенията е 30 септември. Победителите в конкурса ще получат уведомителни писма до 30 ноември. Церемонията по награждаването ще се състои през декември. НДТ

Петър  Ковачев е роден на 4.07.1941 г. в село Реселец, Плевенско. Завършва висше образование в СУ “Климент Охридски”. Първия си разказ печата като ученик в списание “Родна реч” през 1957 г. По-късно публикува във вестник “Студентска трибуна”, “Софийски университет”, “Литературен фронт”, сп. “Септември”, “Пламък”, “Мизия” и др. Работи като журналист във в. “Септемврийска победа”, Плевен (1966-1967), нещатен кореспондент на в. “Литературен фронт” и като драматург на Кукления театър в града (1972-1981). Автор на разкази, очерци, литературнокритически етюди, рецензии, творчески портрети, стихове, на куклените пиеси “Маминото детенце” и “Законът на джунглата”, както и на драмата “Стая №304”. Превежда пиесата на А. С. Пушкин “Приказка за попа и неговия слуга Глупан”. Умира на 25 декември 1981 г. Посмъртно са публикувани книгите “Отива си денят” и „Съобщавам, че съм жив”. От 2010 г. в Плевен се провежда национален конкурс на негово име.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …