Начало / България / Внучката на Фритьоф Нансен с лекция в Столичната библиотека

Внучката на Фритьоф Нансен с лекция в Столичната библиотека

Внучката на норвежкия полярен изследовател, общественик и хуманист Фритьоф Нансен (1861-1930) – Марит Греве, ще изнесе лекция за него, съобщи Столичната библиотека на електронната си страница.

Събитието ще се състои в Американския център на институцията  на 13 юли, петък, от 15.00 ч. Лекцията се организира от посолството на Норвегия и Нордската читалня към Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката. Греве е на посещение в България във връзка с откриването на паметник, посветен на делото на Нансен.

Благодарение на подкрепата на Нансен в периода 1913–1925 г. над 130 000 български бежанци от Западна Тракия се заселват в пределите на родината. В качеството си на Върховен комисар на Обществото на народите за бежанците Нансен помага и на десетки хиляди арменски бежанци да намерят своя втори дом в България.

През 1921 г. норвежецът е удостоен с почетния знак на Българския червен кръст, а през 1921 г. с ордена „За гражданска заслуга“.

През 1922 г. и през 1926 г. Нансен посещава България.

През 1933 г. Столичният общински съвет единодушно решава да нарече улица на негово име като израз на дълбоката признателност на българите.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

manga-one-piece_43

Най-дългата книга на света се разпродаде за броени дни

Лимитираното издание намери купувачи въпреки обема си Комиксът One Piece наброява общо 21 450 стр. По …