Начало / България / В Сопот отбелязват 162 години от рождението на Иван Вазов

В Сопот отбелязват 162 години от рождението на Иван Вазов

В 10.00 часа днес в църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Сопот беше отслужена тържествена Света литургия по повод на 162-та годишнина от рождението на Иван Вазов. По същото време в родната къща на писателя започна детско утро „Аз съм българче“, съобщи местната преса.

Тържественото честване на годишнината на Патриарха на българската литература ще се състои от 18.00 часа на пл. „Иван Вазов“ в града, а кметът на Сопот Веселин Личев ще връчи националната литературна награда „Иван Вазов“ за 2012 година.

Празникът ще продължи с комедията „Опак свят“ на Драматичния театър „Гео Милев“ /Стара Загора/ и с концерт на открито на Деси Добрева.

Честването на годишнината започна в началото на миналата седмица с филмов маратон. Програмата включва още изложба на детски рисунки под мотото „Син съм на земя прекрасна“, фестивал на старата градска песен и литературен конкурс. Жителите на Сопот имаха възможност да гледат премиерния спектакъл „Свекърва“ по Антон Страшимиров на Младежкия драматичен театър „Матей Икономов“ и постановката „Голямото чистене“ от Ищван Чурка, представен от актьорския клас на доц. Иван Налбантов.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230517-WA0006

1 юни в детска стая „Хеликон“

И да не ни се вярва, юни месец дойде, по-точно втурна се презглава, както само децата …