Начало / Свят / „Алиса в Страната на чудесата” стана на 150 години

„Алиса в Страната на чудесата” стана на 150 години

Тази седмица известната приказка „Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол навърши 150 години, отбелязва mediabistro.com. На 4 юли 1862 г. Чарлс Доджсън (както е истинското име на Луис Карол) качил в една лодка три малки момичета и им разказал история за измислен свят и приключенията на малко момиче в него.

Алиса или Алис е името на едно от децата. Именно Алис Лидел убеждава писателя да напише историята си, за да може тя да си я чете всеки път, когато пожелае. Не след дълго Карол й изпраща ръкопис със заглавие „Приключенията на Алиса под земята”.

След три години, през 1865 г., Карол публикува „Алиса в Страната на чудесата”. През 1871 г. излиза продължението – „Алиса в Огледалния свят”. Двете приказки са адаптирани многократно в най-различни варианти. Заради тях авторът е смятан за един от бащите на фентъзи жанра.

Чарлс Доджсън, известен с псевдонима си Луис Карол, е британски писател, математик и философ, роден през1832 г. Интересно е да се отбележи, че си измисля псевдоним, за да си обособи имидж на детски автор, тъй като по същото време работи като преподавател по математика в „Оксфорд”. Умира през1898 г.

Книги от Луис Карол тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

библиотека Тринити-колледжа

Университетски библиотеки за чудо и приказ

Притежават необикновена база и пълни със скъпоценни издания хранилища Учебната година започва – първо за …