Начало / Автори / 208 години от рождението на Натаниел Хоторн

208 години от рождението на Натаниел Хоторн

Днес, 4 юли, се навършват 208 години от рождението на големия американски писател Натаниел Хоторн. Той е автор на класически творби като „Алената буква” (1850 г.) и „Къщата със седемте фронтона” (1851 г.). Хоторн е сред първите автори, придаващи психологически елемент на своите персонажи. Набляга върху чувството за вина, породено от конфликта между стремежа към лично щастие и обществените ограничения.

Натаниел Хоторн е роден през 1804 г. в Салем (Сейлъм), Масачузетс. Отгледан е само от майка си и отношенията им се запазват близки. Интересно е, че дядо му е участвал в процеси срещу обвинени във вещерство жени през ХVІІ век. Завършва колежа Боудоан в Мейн. Негов състудент е бъдещият президент на САЩ Франклин Пиърс.

От 1825 до 1836 г. той пише главно за списания и вестници. Първият му роман, „Фаншоу”, е публикуван през1828 г., като лично той финансира неговото издаване. През 1842 г. се сприятелява с трансцеденталистите Ралф Уолдо Емерсън и Хенри Дейвид Торо. Хоторн обаче не споделя разбиранията им, смятайки ги за прекалено повърхностни и оптимистични. Въпреки това, той се жени за София Пибоди, която е представителка на това движение.

През 1850 г. излиза едната му класическа творба – „Алената буква”. Той разказва за връзката между жена на име Естер и църковния служител Артър. Книгата е революционна за времето си, когато пуританството в Америка е в своя пик. Смята се, че Естер е първият образ на феминистка. Година по-късно излиза другата много известна книга на Хоторн – „Къщата със седемте фронтона”. Разказва за легендата за проклятието, отправено към рода на самия Хоторн от една жена, осъдена на смърт като вещица по време на съдебните процеси в Салем от края на ХVІІ век.
През 1853  г. Хоторн е назначен за консул в Ливърпул, със съдействието на стария му познайник Франклин Пиърс. Живее в английския град 4 години, след което прекарва известно време в Италия. Там пише „Мраморният елен” (1860 г.) – книга, изследваща чувството за вина. Това е последният му завършен роман.

Хоторн умира в САЩ през 1864 г. Това се случва по време на планински поход с… Франклин Пиърс.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

WireAP_a03311887c5d4ff8a103e185a3658d96_16x9_1600

E Л Джеймс съблече отново героите си

На сцената пак е Крисчън Грей Freed представлява края на алтернативната трилогия „Петдесет нюанса сиво”. …