Начало / Автори / 208 години от рождението на Натаниел Хоторн

208 години от рождението на Натаниел Хоторн

Днес, 4 юли, се навършват 208 години от рождението на големия американски писател Натаниел Хоторн. Той е автор на класически творби като „Алената буква” (1850 г.) и „Къщата със седемте фронтона” (1851 г.). Хоторн е сред първите автори, придаващи психологически елемент на своите персонажи. Набляга върху чувството за вина, породено от конфликта между стремежа към лично щастие и обществените ограничения.

Натаниел Хоторн е роден през 1804 г. в Салем (Сейлъм), Масачузетс. Отгледан е само от майка си и отношенията им се запазват близки. Интересно е, че дядо му е участвал в процеси срещу обвинени във вещерство жени през ХVІІ век. Завършва колежа Боудоан в Мейн. Негов състудент е бъдещият президент на САЩ Франклин Пиърс.

От 1825 до 1836 г. той пише главно за списания и вестници. Първият му роман, „Фаншоу”, е публикуван през1828 г., като лично той финансира неговото издаване. През 1842 г. се сприятелява с трансцеденталистите Ралф Уолдо Емерсън и Хенри Дейвид Торо. Хоторн обаче не споделя разбиранията им, смятайки ги за прекалено повърхностни и оптимистични. Въпреки това, той се жени за София Пибоди, която е представителка на това движение.

През 1850 г. излиза едната му класическа творба – „Алената буква”. Той разказва за връзката между жена на име Естер и църковния служител Артър. Книгата е революционна за времето си, когато пуританството в Америка е в своя пик. Смята се, че Естер е първият образ на феминистка. Година по-късно излиза другата много известна книга на Хоторн – „Къщата със седемте фронтона”. Разказва за легендата за проклятието, отправено към рода на самия Хоторн от една жена, осъдена на смърт като вещица по време на съдебните процеси в Салем от края на ХVІІ век.
През 1853  г. Хоторн е назначен за консул в Ливърпул, със съдействието на стария му познайник Франклин Пиърс. Живее в английския град 4 години, след което прекарва известно време в Италия. Там пише „Мраморният елен” (1860 г.) – книга, изследваща чувството за вина. Това е последният му завършен роман.

Хоторн умира в САЩ през 1864 г. Това се случва по време на планински поход с… Франклин Пиърс.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …