Начало / Любопитно / Книги, които представят историята на САЩ от различни гледни точки

Книги, които представят историята на САЩ от различни гледни точки

По случай 4 юли – национален празник на САЩ, сайтът thedailybeast.com представя няколко книги, представящи американската история от най-различни гледни точки.

„Founding Mothers: Жените, които отгледаха нашата нация” от Коки Робъртс. Феминистката гледна точка. Книгата е колекция от истории за жени, изиграли важна роля в борбата за независимост на САЩ. Те са наречени „дъщерите на американската революция”.

„Изгнаниците на свободата” от Мая Джасаноф. Творбата обръща внимание на тези американци, които са били на страната на британската корона по време на войната за независимост. Макар да са отричани, те са не по-малко революционери. Просто са били от грешната страна.

„История на Атлантика” от Бърнард Бейлин. Бейлин – историк от „Харвард”, представя Америка като част от един голям Атлантически съюз, обединяващ САЩ и Европа.

„Бруклински безумства” от Пол Остър. Оптимистична книга на Остър, целяща да повдигне духа на американците след атентатите на 11 септември 2001 г.

„Книгата на Максуийни за политика и мюзикъли” от Крис Монкс. Пародията е най-доброто средство за критика. Хуморът е този, който пази американските ценности в лицето на свободата и интелекта. Точно в този дух е тази книга на Монкс.

„Червеният знак за храброст” от Стивън Крейн. Макар публикувана още през 1895 г., това продължава да бъде една от най-добрите психологически интерпретации на войната. Пресичат се въпросите за куража, морала и жестокостта.

„Почти чудо” от Джон Фърлинг. Историкът Джон Фърлинг разказва защо се празнуват 4 юли и Денят на благодарността.

„Историята на народа на САЩ” от Хауърд Зин. Зин изразява своя срам от много решения на американските лидери. Той говори за лицемерието Виетнам, безсмислените войни, расовите проблеми, сексизма и робството.

„Америка на Джон Филип Соуса: Животът на патриота в снимки и думи” от Джон Филип IV и Лорънс Джон Скисъл. Творба за гордостта от това да си американец и колко велика е конституцията на страната.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …