Начало / България / Русенската библиотека организира конкурс за екслибрис

Русенската библиотека организира конкурс за екслибрис

Русенската библиотека „Любен Каравелов” организира VІІІ международен конкурс за екслибрис, съобщава сайтът й. Екслибрисът е миниатюрна графика – гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга, като се поставя на вътрешната страна на корицата.

В конкурса участват 93-ма автори от 26 държави с 213 творби. Те се състезават за Голямата наградата в размер на 250 евро. Ще бъде дадена и специална награда за дебют.

Председател на журито е Иван Токаджиев. Селекционираните творби ще могат да се видят на изложба в библиотеката през октомври. По време на откриването на експозицията ще бъдат обявени наградите и ще се състои церемонията по официалното им връчване.

В осемте издания на конкурса досега са участвали над 350 творци от 40 държави, а притежание на Русенската библиотека е колекция от 1 800 екслибриса. От 2013 г. дигиталните им изображения ще бъдат достъпни не само през сайта на библиотеката, но и през интернет каталога на Европейската дигитална библиотека – Europeana.

Конкурсът е подпомогнат финансово от община Русе по Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …