Начало / Свят / Рядка книга за акушерството от ХVІІ век на търг в Англия

Рядка книга за акушерството от ХVІІ век на търг в Англия

Изключително рядка книга за акушерството ще бъде изложена на търг в английската аукционна къща „Доминик Уинтър”, съобщи „Гардиън”. Творбата е със заглавие „Наблюдения върху акушерството” от Пърсивал Уилъби. Тя е писана около 1670 г. и е над 600 страници. Книгата ще бъде изложена на 26 юли, а началната й цена е между 20 000 и 30 000 паунда.

Уилъби е бил авторитетен лекар по едно време. Помогнал е за раждането на над 200 майки. С този свой труд той е искал да прекрати бруталните методи, използвани при раждане по онова време, които не случайно, често са водели до смъртни случаи. Произведението съдържа много подробни рисунки и описания.

Уилъби нееднократно изразява възмущението си от жестокостите, случващите се с жените по време на раждане. Той стига до там, че обяснява и какво не трябва да правят тези, които помагат на жена да роди.

„Това е изключително рядка книга. И е направо произведение на изкуството. Написана е на ръка, много четливо и ясно. Може да се види колко добър човек е бил Пърсивал Уилъби. Личи си, че не го е написал само от медицинска гледна точка. Наистина е искал да помогне на много хора. Творбата не представлява интерес само като продукт на медицината, а и е поглед върху обществото през ХVІІ век”, коментира Крис Албъри от аукционната къща.

Копието, което ще бъде изложено на търг, е едно от двете пълни, които са оцелели. Другото е притежание на Обществото на кралските лекари. Поради неясни причини, книгата не е публикувана докато авторът е жив. Смята се, че той не е търсил начин да разпространи труда си, защото не е предполагал, че ще му обърнат достатъчно внимание. През 1863 г. са отпечатани 100 копия, от които продадени едва 17.

„Увлекателно четиво е. Малко жестоко, но много интересно”, допълва Албъри.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …