Начало / Свят / Робърт Луис Стивънсън дал рождения си ден на малко момиченце

Робърт Луис Стивънсън дал рождения си ден на малко момиченце

Робърт Луис Стивънсън дал рождения си ден на малко момиченце, когато е бил на 41 години, пише flavorwire.com. Авторът на „Островът на съкровищата” разбрал, че дъщерята на земеделец в Самоа, където и той е живял по това време, е особено недоволна, че се е родила на Коледа.

Писателят пише писмо до бащата на 12-годишното по това време момиче, в което оторизира детето да празнува рожден ден на неговата дата на раждане, за да не получава съвпадане на празниците. Стивънсън пише, че „няма за какво да използва рождения си ден повече”. Той съветва момичето да използва празника „скромно и човечно”. Също се извинява че рожденият му ден е „вече използван, на 41-години и не толкова нов, колкото е бил”.

Авторът се обръща към американските власти, за да направи прехвърлянето легално. Той допълва, че ако случайно детето не желае да използва датата за рожден ден, „правата на празника да бъдат прехвърлени на президента на САЩ”. Цялото писмо на Стивънсън можете да прочетете тук.

За съжаление, само 3 години по-късно, Робърт Луис Стивънсън умира. Причина са постоянните здравословни проблеми, заради които се и премества да живее на остров Самоа.
Робърт Луис Стивънсън е пътуващ писател, поет и есеист, роден на 13 ноемнри 1850 г. Той е известен с вечни произведения като „Островът на съкровищата” и „Доктор Джекил и Мистър Хайд”. Стивънсън е един от 26-те най-превеждани автори в света. Умира през 1894 г. в Самоа.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …