Начало / Свят / Конституцията на Вашингтон беше продадена за 9,8 млн. долара

Конституцията на Вашингтон беше продадена за 9,8 млн. долара

Копие на американската конституция, принадлежало на първия президент Джордж Вашингтон (1789-1797), вчера беше продадено на търг за 9,8 млн. долара, съобщи CNN. Наддаването в аукционната къща „Кристис” беше спечелено от дамската асоциация на Маунт Върнън в конкуренция с анонимен купувач. Първоначалните прогнози бяха, че цената ще е 2-3 млн. долара.

Ан Букаут – управител на асоциацията, заяви, че мисията на организацията е да събере всички ценни вещи на Вашингтон и да ги изложи в Националната библиотека за изучаване на Джордж Вашингтон в Маунт Върнън, която ще отвори врати през 2013 г. Маунт Върнън е градът, в който Вашингтон и съпругата му Марта се настаняват след сватбата си с идеята да водят спокоен фермерски живот. След края на мандата си президентът се връща да живее там. Той умира там и е погребан в семейната гробница.

Изданието на конституцията е от първата година на мандата му. Старши специалистът от „Кристис” Крис Кувър определя екземпляра като най-ценния, който се е предлагал на търг през последното десетилетие. От 50 години книгата е била притежание на фондацията на частен колекционер, след като през 1876 г. библиотеката на Вашингтон бива разпродадена на търг.

Копието е особено ценно, защото съдържа ремарки на първия президент, а титулната страница носи подписа му, както и мотото му Exitus acta probat – фраза от Овидий, означаваща, че резултатът оправдава делата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …