Начало / Свят / Конституцията на Вашингтон беше продадена за 9,8 млн. долара

Конституцията на Вашингтон беше продадена за 9,8 млн. долара

Копие на американската конституция, принадлежало на първия президент Джордж Вашингтон (1789-1797), вчера беше продадено на търг за 9,8 млн. долара, съобщи CNN. Наддаването в аукционната къща „Кристис” беше спечелено от дамската асоциация на Маунт Върнън в конкуренция с анонимен купувач. Първоначалните прогнози бяха, че цената ще е 2-3 млн. долара.

Ан Букаут – управител на асоциацията, заяви, че мисията на организацията е да събере всички ценни вещи на Вашингтон и да ги изложи в Националната библиотека за изучаване на Джордж Вашингтон в Маунт Върнън, която ще отвори врати през 2013 г. Маунт Върнън е градът, в който Вашингтон и съпругата му Марта се настаняват след сватбата си с идеята да водят спокоен фермерски живот. След края на мандата си президентът се връща да живее там. Той умира там и е погребан в семейната гробница.

Изданието на конституцията е от първата година на мандата му. Старши специалистът от „Кристис” Крис Кувър определя екземпляра като най-ценния, който се е предлагал на търг през последното десетилетие. От 50 години книгата е била притежание на фондацията на частен колекционер, след като през 1876 г. библиотеката на Вашингтон бива разпродадена на търг.

Копието е особено ценно, защото съдържа ремарки на първия президент, а титулната страница носи подписа му, както и мотото му Exitus acta probat – фраза от Овидий, означаваща, че резултатът оправдава делата.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

225012_b

Стив Бери: Внимавайте, докато четете тази книга: може да остави следа върху вас!

В „Черният списък“ на Джак Кар целият екип на капитан трети ранг Джеймс Рийс загива …