Начало / Свят / Италиански журналисти написаха книга за сънародниците си в Източна Европа

Италиански журналисти написаха книга за сънародниците си в Източна Европа

Италианското издателство „Инфинито едициони“ (Infinito edizioni) организира днес официално представяне на книгата „Отивам на Изток – италиански бизнесмени и граждани в бившата комунистическа Европа“, съобщи „Република“. Автори на книгата са икономистът Матео Фераци и журналистът Матео Такони. Фераци е мениджър в банковата група „Уникредит” с широки журналистически изяви, а Такони има предпочитания към Балканите, Югоизточна Европа и зоната на руско влияние, на които вече е посветил две книги – „Косово, историята, войната, бъдещето“ и „Имаше едно време Стена – пътешествие в бивша комунистическа Европа“.

„Отивам на Изток“ е уникално произведение. Във всяка книжарница може да се намерят книги за Китай, Индия, Бразилия или Русия. Липсва обаче творба, която да поднесе всеобхватно виждане за Източна Европа и да притежава смелостта и способността да разкаже историите на онези, които са прекрачили бившата Желязна завеса. Хиляди италианци, бизнесмени и обикновени граждани, напуснаха родината и отидоха да произвеждат на Изток, в източноевропейските и балкански страни, които някога бяха отвъд „завесата“. Тук са разказани историите на успелите и на неуспелите – от бизнесмени и мениджъри до футболисти и шоугърли. Със съпричастие и простота са обяснени икономическите и политическите системи на тези страни, като са изведени светлините и сенките на процес, който променя италианската индустрия и целия ни начин на живот, се подчертава в предговора на книгата.

Авторите ни разкриват, че 80 процента от действащите в Източна Европа италиански предприятия са съсредоточени в четири страни – Румъния, Полша, Унгария и България. От тях 4 хиляди фактурират годишно над 2,5 милиона евро и представляват една пета от световното бизнес присъствие на Италия. Още по-изненадващи са цифрите, ако към тази група се прибавят и италианските предприятия в Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония и други страни от региона.

Невероятно звучи фактът, че италианските предприятия в Източна Европа са четири пъти повече, отколкото в Китай, а разликата е още по-внушителна, ако се вземат предвид малките и най-малки фирми.

Същото важи за вноса и износа. Италианският внос от Източна Европа е три и половина пъти, а износът – осем пъти по-голям в сравнение с обмена с Китай. Книгата не е предназначена само за специалисти. Тя е сбирка от история, култура, политика, анекдоти и социални явления. Тази малка енциклопедична творба помага да бъде преоткрита Източна Европа, която е вече неделима част от италианската културна и производствена панорама

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

oblozhka-5

Пес Патрул – преди да отидем на кино

Вземете си занимателни книжки по любимия детски филм Кой не може да изброи кутретата от …