Начало / Критика / Митове в историческите книги

Митове в историческите книги

В новата си книга – „Не толкова голата езда на лейди Годайва”, американският писател и историк Дейвид Хавиланд развенчава митове, разпространявани от учебниците по история. Ето и няколко примера, публикувани в huffingtonpost.com.

1. Великата китайска стена. Тази стена е велика конструкция, дълга 5 500 мили, а строежите са започнали още V век преди Христа. Много от представите за нея обаче са непълни. Тя постоянно е реновирана. Да не говорим, че има доста дупки и празнини. Самата Велика стена не е стена в пълния смисъл на думата. Освен това се твърди, че е единственото нещо, построено от човек, което се вижда от космоса. Това също не е вярно. За да се види от Луната, трябваше да е широка около 70 мили, а не 10 метра.

2. Константин Велики. Римският император Константин е смятан за милостив и образован. Като първи християнски император, той въвел доста закони, които подобрили положението на робите. Забранил разпъването на кръст и други наказания, спрял гладиаторските битки, а затворниците не били държани повече в пълен мрак. Нещата обаче не са толкова чисти. Забиването на кръст било забранено само заради асоциацията с Христос, а робите продължавали да бъдат принуждавани да пият разтопено олово и вряла вода от своите господари, които спокойно можели и да ги убиват. Ако преценят, че е необходимо.

3. Уилям Завоевателя. Всички английски ученици учат, че Уилям е бил владетел чужденец и без право да заема трона. Дори има прякор Уилям Копелето. Всъщност, Уилям е имал повече право да е крал от всеки друг, дори от Харолд, който се налага да победи в знаменитата битка при Хейстингс. Уилям е бил кръвен роднина на предишния крал – Едуард, докато Харолд е бил свързан с Едуард само заради нагласен брак.

4. Антипапа. Кой е бил папа през 1409 г.? Изглежда лесен въпрос, но отговора му е далеч не е ясен. По това време трима са имали своето право да бъдат папи. В Рим папа е бил Григорий XII, който се смята за истинския. В съперническо папство в Авиньон, Франция, е избран Бенедикт XIII. По същото време в Пиза е избран трети папа – Александър V. Папата трябва да е наместника на Бог на земята, но католиците, очевидно, не са могли да уточнят кой е бил най-достойният  по онова време.

5. Великата английска революция. Смята се, че Англия не е успешно завземана от 1066 г., когато норманите го правят под ръководството на Уилям Завоевателя. Всъщност обаче не е така. През 1688 г., холандския владетел Уилям Оранжевия премахва от престола Джеймс II. Уловката е, че Оранжевия не завзема Англия, а е поканен да заеме престола от парламента. Макар да идва с армия, битка няма. Затова не се говори за завземане, а за революция.

6. Първата световна война. Кога е тя? Разумният отговор е 1914-1918 г. Според Уинстън Чърчил обаче, световна война има между 1756-1763, когато има конфликт между двете най-силни империи, британската и френската. Тогава участват почти всички големи страни по света. По онова време обаче се говори за Великата война, а не за Първа световна. През 30-те години на ХХ век обаче има много експерти, които са наричали онзи конфликт именно Първата световна война.

7. Кралица Виктория. Тя е известна с тесногръдата си гледна точка върху сексуалните отношения. Нейните разбирания продължават да оказват влияние върху хората във Великобритания и до днес. Тя дори не мислела, че жените могат да бъдат обратни. Тя обаче не е била винаги такава. Известно време след като се омъжва за своя съпруг Алберт, тя пише в дневника си: „Не спим много нощем”.

8. Испанската армада. Векове наред британците смятали, че флотът им е най-силният в света. Това се дължи най-вече на победа над испанската армада – друга доминираща морска сила, със своите 151 кораба, 8 000 моряци и 18 000 войници (които никой не е виждал накуп, но това е друг въпрос). Англичаните обаче нямат ключова роля във въпросната битка. Планът на испанците е ужасен, което води до загубата на 5 техни кораба. Въпреки това, ако не са се били предали, те са щели да победят, тъй като англичаните свършват амунициите. Вместо това Испания се предава и Англия се самообявява за владетел на вълните.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …