Начало / България / Премиера на „Големите фоторепортери на България 1912-1960”

Премиера на „Големите фоторепортери на България 1912-1960”

Фоторепортерът Цветан Томчев ще представи днес книгата си „Големите фоторепортери на България 1912-1960”, която е част от поредицата за българската фотожурналистика, съобщи „Фокус”. Изданието излиза по повод 100-годишнината на репортажната фотография в България. Преди две години авторът издаде книга със същото заглавие, но посветена на майсторите на камерата, работили през времето на социализма от 1960 до 1989 г. Периодът 1912-1960 е изключително интересен с тенденциите, имената и развоя на нашата документална фотография.

Авторът за пръв път датира официално рождената дата на тази професия – 1912 г., когато назначен първият вестникарски фотограф – известният български художник Петър Морозов. В книгата намират място близо 100 фотографии от тогавашните майстори, представящи военни действия, политически, социални, спортни, светски, криминални и развлекателни събития. Представянето на книгата ще се състои от 12.00 часа в пресклуба на БТА.

На събитието ще присъстват внукът на първия български фоторепортер Петър Морозов – Петър Морозов – внук, представители на големите фотографски фамилии Антонови, Юскеселиеви, Кацеви, Славчеви, големите фотографи от тоталитаризма – Георги Панамски и Христо Йоцов, фоторепортери от всички днешни медии. „На представянето на книгата синът на Георги Пасков, известният полиграфист Григор Пасков ще донесе стъклени плаки на баща си и всички ще видят един фотоапарат на 100 години, с който ще си направим снимка за спомен върху стъклена плака. Надявам се да бъде един празник за тази годишнина от назначаването на първия български вестникарски фотограф”, каза в интервю за Агенция „Фокус.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG_8812

Иван Стамболов: Третата гледна точка е важна, защото влагаме емоции в измислени конфликти

С публициста Иван Стамболов-Сула говорим за най-новия му сборник есета „Тънкият гласец на здравия разум“ …