Начало / Любопитно / 5 книги за проблемно детство

5 книги за проблемно детство

Писателят и преподавател Блейк Морисън избира 5 книги, които представят максимално добре проблемното детство. Британското издание „Телеграф” публикува текст, в който авторът обяснява своя избор.

1. „Дейвид Копърфийлд” (1850 г.) от Чарлс Дикенс. Тук авторът постоянно ни държи „на тръни” – ще успее ли разказвача да се пребори с трудностите? Той е сирак, доведения му баща се държи лошо с него, аутсайдер е в училище и е изпратен да работи във фабрика. Историята на Дикенс е вдъхновила много хора през годините.

2. „Животът на момчето” (1989 г.) от Тобиас Улф. 10-годишният разказвач и неговата майка прекосяват Америка в търсене на по-добър живот. Не им стигат парите, но находчивостта на момчето им помага да се справят. Романът е Улф е филмиран.

3. „Once in a House on Fire” (1998 г.) от Андреа Ашуърт. Още началото на книгата е белязано със смърт. Историята се развива през 70-те години на миналия век в Манчестър. Това е приказка без капка самосъжаление.

4. „Лоша семка” (2000 г.) от Лорна Сейдж. Тази книга описва възможно най-лошото, което може да се случи в едно семейство.

5. „Портокалите не са единствените плодове” (1985 г.) от Джанет Уинтърсън. Уинтърсън изгражда образа на тираничната си и луда по религията втора майка. По-късно, през 2011 г., го прави и в мемоарите си – „Защо да си щастлив, като може да си нормален”.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …