Начало / Любопитно / 5 книги за проблемно детство

5 книги за проблемно детство

Писателят и преподавател Блейк Морисън избира 5 книги, които представят максимално добре проблемното детство. Британското издание „Телеграф” публикува текст, в който авторът обяснява своя избор.

1. „Дейвид Копърфийлд” (1850 г.) от Чарлс Дикенс. Тук авторът постоянно ни държи „на тръни” – ще успее ли разказвача да се пребори с трудностите? Той е сирак, доведения му баща се държи лошо с него, аутсайдер е в училище и е изпратен да работи във фабрика. Историята на Дикенс е вдъхновила много хора през годините.

2. „Животът на момчето” (1989 г.) от Тобиас Улф. 10-годишният разказвач и неговата майка прекосяват Америка в търсене на по-добър живот. Не им стигат парите, но находчивостта на момчето им помага да се справят. Романът е Улф е филмиран.

3. „Once in a House on Fire” (1998 г.) от Андреа Ашуърт. Още началото на книгата е белязано със смърт. Историята се развива през 70-те години на миналия век в Манчестър. Това е приказка без капка самосъжаление.

4. „Лоша семка” (2000 г.) от Лорна Сейдж. Тази книга описва възможно най-лошото, което може да се случи в едно семейство.

5. „Портокалите не са единствените плодове” (1985 г.) от Джанет Уинтърсън. Уинтърсън изгражда образа на тираничната си и луда по религията втора майка. По-късно, през 2011 г., го прави и в мемоарите си – „Защо да си щастлив, като може да си нормален”.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …