Начало / Свят / Google Books се разбра с френските издатели

Google Books се разбра с френските издатели

С години продължаващият спор между Асоциацията на френските издатели и американския интернет гигант Google приключи, съобщи „Дер щандарт”. В понеделник Антоан Галимар обяви, че двете страни са се споразумели за авторските права на френските книги, които Google дигитализира.

Издателската асоциация е подкрепена и от Съюза на френските писатели, който изрази задоволство, че авторските права ще бъдат спазени от американския концерн. Филип Коломбе, директор на  Google Books Франция, нарече споразумението „подкрепа за френската култура”.

С договора приключва шестгодишната съдебна битка за авторските права между интернет компанията и издателите. През 2009 г. съдът в Париж реши, че Google е нарушил авторски права и го осъди да плати 300 000 евро на трима френски издатели и символично едно евро на съюзите на издателите и авторите. Гигантът обжалва. Сега извънсъдебното споразумение ще сложи край на делото. Всяка издателска къща може да подпише собствено споразумение с Google за авторските права, които държи, обясни Галимар.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …