Начало / България / Студенти събраха в книга историите на разрушаващи се стари къщи в София

Студенти събраха в книга историите на разрушаващи се стари къщи в София

Историите на 11 занемарени и тънещи в разруха къщи са събрани в книгата „Портрети на изчезваща София“. Проектът е дело на осем активни млади хора от катедра „Социология“ към Софийски университет, отбелязва БНТ.Стремежът на книгата е да провокира обществена дискусия за съдбата на тези красиви сгради. Авторите са единодушни, че ако загубим къщите – губим и част от историята на града. книгата „Портрети на изчезваща София“ излиза с печата на „Изток Запад”.

Идеята за книгата идва от публикувана снимка във „Фейсбук”. Авторите решават да съберат още фотоси на красиви и порутени сгради, строени след Освобождението.

В книгата „Портрети на изчезваща София“ са събрани вълнуващи истории за старите софийски къщи и техните обитатели. В къщата на „Кирил и Методий“ №35 например е живял лъв.
Не всички истории са толкова вълнуващи. Някои от къщите са занемарени, само защото собствениците водят спорове десетилетия наред. Пример за това е къщата на „Мария Луиза“ № 30. Тя не е обитаема за разлика от много други.

Съставителите на книгата дори на са предполагали, че в някои от тези къщи още живеят хора. Законът и в момента задължава собствениците да поддържат къщите си, но понякога заради ниските доходи това е невъзможно. Повечето собственици са склонни да продадат къщата си, без да се замислят за нейната историческа стойност. Така на мястото на старите софийски къщи се появяват нови и лъскави сгради, а с тях и историята бавно, но сигурно изчезва.

„Портрети на изчезваща София“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ob_583e38_carlo-collodi

Карло Колоди: „Лъжата бива два вида: на едната лъжа краката са къси, а другата има дълъг нос.“

На 24 ноември 1826 година се ражда Карло Лоренцини, по-известен с псевдонима си Карло Колоди. …