Начало / Автори / На днешния ден е роден Джон Кемпбъл – бащата на „златния век” на американската фантастика

На днешния ден е роден Джон Кемпбъл – бащата на „златния век” на американската фантастика

Днес се навършват 102 години от рождението на Джон Кемпбъл. Писател и издател, той е смятан за една от най-ключовите фигури в жанра научна фантастика. Като главен редактор на списанието „Astounding Science Fiction”, по-късно преименувано на „Analog Science Fiction and Fact”, е определян като родоначалник на „златния век” на американската научна фантастика (1938 – 1946 г.). Самият той пише книги и разкази, преди да стане главен редактор.

Кембъл е роден през 1910 г. в Нюарк, Ню Джърси. Баща му е бил инженер. Учи в института по технологии в Масачузец, където се сприятелява с Норберт Винер – бащата на кибернетиката. Учи там само 3 години, защото не успява да си взема изпита по немски. Завършва университета „Дюк Юнивърсити” в Северна Каролина, с бакалавърска степен по физика.

Започва да пише проза в жанра научна фантастика на 18 години. Кариерата му се развива бързо и на 21 вече е познато име в сферата на литературата. Известни негови произведения са „Когато атомите се провалиха” (1930 г.), „Нощ” (1935 г.), „Кой отива там?” (1938 г.) и др. Главно обаче оставя следа с редакторската си работа. В  „Analog Science Fiction and Fact” отваря много врати за авторите на научната фантастика. Айзък Азимов казва за него: „Най-мощната движеща сила в научната фантастика изобщо, а през първите 10 години от негово редакторство доминира сферата напълно”.

Джон Кемпбъл умира през 1971 г. в Маунтийнсайд, Ню Джърси. Смята се, че през последните години от своя живот се повлиява прекалено много от дясната политика, което повлиява и на списанието. Стига се до там, че много известни автори, които са го уважавали и почитали, отказват да му пращат своите трудове. Последните думи, които Азимов казва за него са: „През последните 20 години от неговия живот се превърна само в бледа сянка на онова, което някога беше”.

Фото: neviditelnypes.lidovky.cz

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

nac

Рене Карабаш: Всички търсим своята божествена половина

„Писма на Омар до бъдещата му съпруга“ е книга, създадена по всички правила на епистоларния …