Начало / България / „Откровено за Айфеловата кула” с премиера в „Хеликон-България

„Откровено за Айфеловата кула” с премиера в „Хеликон-България

„Откровено за Айфеловата кула” е спонтанна и емоционална книга. Изчистен стил, стегната реч, отношение към експеримента. Съчетаването на сценарий – режисьорска книга с литературен текст, е интересно и показва огромните разлики между литературата и сценарното писане. Самият факт, че звучи накъсано, фрагментарно след известно осмисляне се превръща в достойнство. Подчертава се много точно подсъзнателната мотивация на героинята” споделя  Мария Станкова – писател и сценарист, за новата книга на Ваня Жекова.

„Откровено за Айфеловата кула” ще бъде представена в столичната книжарница „Хеликон-България” на 12 юни, вторник, от 18,30 ч. Книгата излиза в поредицата „Памет” на „Сиела”.

Това не е обикновена книга за миналото. Това е история, която ни среща с живота. С разсъждения за корените, за детството, за младостта, за наслоенията и паметта, за премълчаното време, за невъзможната свобода, за неосъществената любов. На втори план се развива драматургията на сценарий за игрален филм, който Ваня Жекова снима по действителен случай. Героят на филма преминава през концентрационни лагери, политически отделения на затвори, изселвания и преследване. Старините му са белязани с клеймото на доносник.

Ваня Жекова е сценарист на документалните филми „Горяните”, “Легенди за Банско”, “От Игнажден до Коледа”, “Сурова в Ярджиловци”. Автор на филми-портрети на творци: „Енчо Пиронков – една живописна вселена”, „Златю Бояджиев – картини и ритуал”, „Васил Стоилов – майсторът на акварела”, „Маестро Проданов – живот като песен”. Сценарист и продуцент на „Катарзис” и на документалната поредица за български обреди и обичаи „Дървото на живота”. Завършила педагогика в Благоевград и изкуствознание в НБУ.
Фото: glasove.com

„Откровено за Айфеловата кула” тук

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …