Начало / Свят / Унгарски писатели бягат от страната си

Унгарски писатели бягат от страната си

Много от известните интелектуалци на Унгария напускат страната заради авторитарното управление на сегашния премиер Виктор Орбан, съобщи sega.bg, позовавйки се на „Дойче веле“. Акош Кертес издържа пет месеца на една клеветническа кампания срещу него и след това избра пътя на изгнанието, като поиска политическо убежище в Канада. 79-годишният унгарски писател от еврейски произход е известен с прозата, драматургията и сценариите си, превеждани на много езици, включително и на български. Негови пиеси и днес се играят в различни страни по света. Той е носител на престижната литературна награда „Лайош Кошут“. Писателят е преживял Холокоста и сталинизма в Унгария. Неотдавна той написа в един американско-унгарски седмичник: „Надявам се, че един ден ще мога да се завърна в демократична, толерантна и човешка Унгария“. През август м.г. Акош Кертес определи унгарския народ като „генетично непълноценен“ заради отговорността му по време на Холокоста и остро критикува сънародниците си, че не са поели отговорността за избиването на 400 000 унгарски евреи.

Статията предизвика остра полемика и политическа кампания срещу Кертес. Кметството на Будапеща дори му отне титлата „почетен гражданин на Будапеща“. Месеци наред Кертес получаваше и смъртни заплахи. Писателят Дьорд Далош смята, че случаят „Кертес“ е симптоматичен. „Цяла Унгария, цялата политика е под знака на една антиинтелектуална истерия, подклаждана от правителството, или най-малкото търпяна от него. Ако в това правителство имаше трезвомислещи хора, те биха написали писмо на Кертес и биха го призовали да се върне в Унгария. Но те не го направиха“, казва Далош.

Това, че много творци и интелектуалци напускат Унгария, потвърди и изкуствоведката Ана Балинт, която разкри, че почти всяка седмица посещава прощални партита на унгарци от интелигенцията. Дьорд Габор е един от тях, който с удоволствие би продължил да преподава история на религията в чужбина. В края на м.г. той бе уволнен без предизвестие от философския институт на Унгарската академия на науките. „Не бих използвал понятието „културна борба“, казва Дьорд Далош. „Това не е борба, а разрушение. Аз не съзирам нито една идея, нито една визия. Изглежда единствената им идея е властта, а всичко останало трябва да бъде потъпкано. Виждам, че те искат само постове, а литературата, културата, киното и театърът не ги интересуват. Те дори не са и сноби“, убеден е Далош.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …