Начало / България / Изложба на „визуална поезия” в Столична библиотека

Изложба на „визуална поезия” в Столична библиотека

Изложба „Колажните карти се пробудиха“ ще бъде открита на 4 юни от 18 ч в Столичната библиотека.

Автор е Марко Джерби. Експозицията е инициатива на Италианския културен институт , част от Италианския Фестивал 2012. . Изложбата ще бъде отворена до 15 юни. Ще могат да бъдат видяни колажите на оригиналния флорентински автор от последните пет години. Те са част от художествения цикъл „Картите на Италия”. В тях присъстват неореализъм, визуална поезия, италиански поп арт, чудноватия и театрален начин на разказване на Фелини. Настоятелността, цитирането и графичният вкус, с който са предложени, им придават изключително достойнство на оригинални и лични творби.

„Идеята на изложбата е да подчертае творчеството на съвременните италиански автори и да хване най-скритите аспекти на италианската култура, подчертани с ирония в произведенията на Марко Джерби”, казва директора на института  Анна Амендоладжине.

Марко Джерби е роден 1966 г. във Флоренция, но живее и твори в Словакия, гр. Свети Юр. Изследовател на класическите науки, от края на 80-те влиза в контакт с новите художествени действителности в Италия, както и в чужбина. Първата си изложба прави през 1995 г. В нея той представя творби, реализирани с техника, основаваща се на използването на печатарски мастила и вдъхновена от художествените движения в Тоскана през 60-те. Запознава се с Роберто Малкуори във Флоренция, а после се свързва и с главните действащи лица на „визуалната поезия”. Между 2005 г. и 2012 г. той прави многобройни самостоятелни, както и колективни изложби в Италия и чужбина. Наскоро бе селекциониран за биеналето в Ню Йорк 2012/2013.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Shortlist 2021

Български автори на крачка от Европейската награда за литература

Ясни са четирите родни номинации за 2021-а Наградата за литература на Европейския съюз, както е …