Начало / Свят / Дом на Артър Конан Дойл е спасен от реконструкция

Дом на Артър Конан Дойл е спасен от реконструкция

Домът „Ъндършоу”, в който е живял създателят на Шерлок Холмс, сър Артър Конан Дойл, беше спасен от реконструкция, пише „Гардиън”. Викторианската къща, в която писателят е живял 10 години, е изоставена от 2005 г. и компанията-собственик, „Фосуей”, получи разрешение да я раздели на няколко части.

Почитатели на автора обаче, сред които доста представители на културния елит в Англия, актьори, журналисти, адвокати и др., поискаха съдебна експертиза на имението. След нея, английският съд обяви, че няма причина дома да се реконструира.

Джон Гибсън, адвокат на каузата за спасяване на „Ъндършоу”, учен върху творчеството на Дойл и създател на фонд в защита на къщата, коментира: „Това място е потопено в история и трябва да бъде третирано с уважение. Животът на сър Артър Конан Дойл е част от британската култура. Ние сме възхитени от победата и от факта, че толкова важни хора се стекоха да ни помогнат”.
Имението „Ъндършоу” се намира в графството Съри. Писателят е живял там десетилетие, смятано от 1897 г. Там Дойл е написал „Баскервилското куче”, както и още 13 разказа за Шерлок Холмс. Той се мести там, защото е на определена надморска височина, на която се е предполагало, че въздухът ще е подходящ за съпругата му Луиз, която е била болна от туберкулоза.

Сред поддръжниците на каузата за спасяване на дома са писателите Иън Ранкин и Джулиан Барнс, авторът и журналист Стивън Фрай, един от създателите на сериала „Шерлок”, излъчен по-рано през годината, Марк Гатис и др.

Свързани заглавия
Спасителна акция за първата къща на Конан Дойл

Днес е рожденият ден на Артър Конан Дойл

Книги от Конан Дойл тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …