Начало / Свят / Тери Пратчет спечели наградата „Болинг Евримен Удхаус”

Тери Пратчет спечели наградата „Болинг Евримен Удхаус”

Тери Пратчет спечели литературната награда „Болинг Евримен Удхаус”, пише „Гардиън”. Той получи приза за 39-та си книга от поредицата „Светът на Диска”, „Снъф”. Наградата е за комична проза и е на името на писателя хуморист сър П. Г. Удхаус. Съществува от 2000 г.

Питър Флорънс, жури и председател на фестивала „Хей”, заяви: „Да, има страхотни попадения в езика, които олицетворяват комедията, но самия дух на проекта го прави такъв комичен шедьовър. След всичките тези години, които Пратчет посвети на „Светът на Диска”, той продължава да го рафинира и да го прави по-остър и по-чист. Това е необикновено постижение. Човек би очаквал да се забави, но няма такова нещо. Пратчет няма паралел в това отношение”.

Тери Пратчет е британски писател, роден през 1948 г. Известен е с комичните си творби в жанра фентъзи. Той е най-продаваният автор в Обединеното кралство през 90-те години на ХХ в., а заради огромната си популярност е удостоен с престижната титла сър. Много негови книги са преведени на български. Той е диагностициран с ранен стадий на Алцхаймер. Поддръжник е на евтаназията и направи филм по този въпрос.

Книги от Тери Пратчет тук

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …